Most kell észnél lenni: veszélyes betegségek tizedelik az őszi gyümölcsöket

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét időjárása is csendes, frontoktól mentes volt, csapadék csak szórványosan esett, a nap azonban sokat sütött. Az éjszakai hőmérséklet gyakran csökkent 10 fok alá, a nappali pedig 20 fok körül alakult. Tovább csökkent a talaj nedvességtartalma, pedig több gyümölcs- és zöldségféle éréséhez szükség lenne még az esőkre. A gyümölcsök közül folyamatosan szüretelik a késői érésű szilvát, a téli almafajtákat és a szőlőt. Most nem csak gyümölcsmolyok és a vetési bagolylepke ellen kell védekezni, hanem a lisztharmat és a levélfoltosság betegségek ellen is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A korábbi erős gyümölcsmoly kártételek miatt a szüret során igen sok moníliával fertőzött gyümölccsel találkozni a fákon és a földön - figyelmeztet növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A korábban leszüretelt fákon a beteg termés már csak összeaszalódott gyümölcsmúmia formájában látható. Az érett gyümölcsökön elegendő egy parányi sérülés ahhoz, hogy megfertőződjenek, a moníliára jellemző koncentrikus penészpárna pedig ,már 1-2 nap alatt kialakulhat, és hamar felemészti a teljes gyümölcsöt. Ha a szüret során egy ilyen termés is bekerül az egészségesek közé, rövid időn belül a körülötte levőket is megfertőzi, különösen akkor, ha a téli tárolás nem alacsony hőmérsékleten történik. A beteg terméseket célszerű összegyűjteni a fák alól, és megsemmisíteni. Erre a legjobb módszer az elásás vagy a talajba történő leforgatás, mert így azt elbontják a mikroszervezetek, és a továbbiakban nem kell a fertőzéstől tartani.

Az idei szezonban a diófák alatt is sok beteg termés található. Ennek elsődleges oka a magas nyugati dióburok-fúrólégy jelenléte és a baktériumos termésfoltosság. Az ilyen korán lehullott termés belsejében csak összeaszott, piacképtelen magbél található. Ha a magbélen rágásra utaló jeleket találunk, az az almamoly dión okozott károsítására utal, ezért ezeket a lehullott terméseket is meg kell semmisíteni.

Az őszi betakarítás előtt a gyökérzöldségféléken ismét felütötte fejét a lisztharmat, valamint a különböző levélfoltosság betegségek. A visszaszorításukra még van idő, mert ezek a zöldségek még hetekig kint maradnak a talajban, és ha egészséges marad a lombozatuk, akkor tovább fejlődnek majd.

A jövő évi termesztésre szánt, földekre kiültetett szamócapalántákat eddig öntözni kellett, most viszont fontos, hogy védelmet kapjanak a mikoszferellás levélfoltosság és más levélbetegségek ellen. A betegségek mellett az idei, különösen erős vetési bagolylepke-rajzás miatt a mocskospajor is károkat okoz a palántákban, hiszen egy hernyó több növényt is képes elrágni néhány nap alatt.

Az alacsonyabb nappali és éjszakai hőmérséklet miatt ugyan csökkent az ázsiai márványos poloska és a zöld vándorpoloska aktivitása, de még most is sok található belőlük a növényeken és a gyümölcsökön, és ízük is érezhető az elfogyasztott termésben. Egyre gyakrabban találkozni velük a lakóépületek falain, az ajtókon, ablakokon, ahhoz azonban, hogy ne juthassanak be a lakásba, a nyílászárókat mindig zárva kell tartani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02