2021. április 13. kedd Ida

Hírek - Növény

Most kell észnél lenni: veszélyes betegségek tizedelik az őszi gyümölcsöket

Az elmúlt hét időjárása is csendes, frontoktól mentes volt, csapadék csak szórványosan esett, a nap azonban sokat sütött. Az éjszakai hőmérséklet gyakran csökkent 10 fok alá, a nappali pedig 20 fok körül alakult. Tovább csökkent a talaj nedvességtartalma, pedig több gyümölcs- és zöldségféle éréséhez szükség lenne még az esőkre. A gyümölcsök közül folyamatosan szüretelik a késői érésű szilvát, a téli almafajtákat és a szőlőt. Most nem csak gyümölcsmolyok és a vetési bagolylepke ellen kell védekezni, hanem a lisztharmat és a levélfoltosság betegségek ellen is.
 
 

A korábbi erős gyümölcsmoly kártételek miatt a szüret során igen sok moníliával fertőzött gyümölccsel találkozni a fákon és a földön - figyelmeztet növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A korábban leszüretelt fákon a beteg termés már csak összeaszalódott gyümölcsmúmia formájában látható. Az érett gyümölcsökön elegendő egy parányi sérülés ahhoz, hogy megfertőződjenek, a moníliára jellemző koncentrikus penészpárna pedig ,már 1-2 nap alatt kialakulhat, és hamar felemészti a teljes gyümölcsöt. Ha a szüret során egy ilyen termés is bekerül az egészségesek közé, rövid időn belül a körülötte levőket is megfertőzi, különösen akkor, ha a téli tárolás nem alacsony hőmérsékleten történik. A beteg terméseket célszerű összegyűjteni a fák alól, és megsemmisíteni. Erre a legjobb módszer az elásás vagy a talajba történő leforgatás, mert így azt elbontják a mikroszervezetek, és a továbbiakban nem kell a fertőzéstől tartani.

Az idei szezonban a diófák alatt is sok beteg termés található. Ennek elsődleges oka a magas nyugati dióburok-fúrólégy jelenléte és a baktériumos termésfoltosság. Az ilyen korán lehullott termés belsejében csak összeaszott, piacképtelen magbél található. Ha a magbélen rágásra utaló jeleket találunk, az az almamoly dión okozott károsítására utal, ezért ezeket a lehullott terméseket is meg kell semmisíteni.

Az őszi betakarítás előtt a gyökérzöldségféléken ismét felütötte fejét a lisztharmat, valamint a különböző levélfoltosság betegségek. A visszaszorításukra még van idő, mert ezek a zöldségek még hetekig kint maradnak a talajban, és ha egészséges marad a lombozatuk, akkor tovább fejlődnek majd.

A jövő évi termesztésre szánt, földekre kiültetett szamócapalántákat eddig öntözni kellett, most viszont fontos, hogy védelmet kapjanak a mikoszferellás levélfoltosság és más levélbetegségek ellen. A betegségek mellett az idei, különösen erős vetési bagolylepke-rajzás miatt a mocskospajor is károkat okoz a palántákban, hiszen egy hernyó több növényt is képes elrágni néhány nap alatt.

Az alacsonyabb nappali és éjszakai hőmérséklet miatt ugyan csökkent az ázsiai márványos poloska és a zöld vándorpoloska aktivitása, de még most is sok található belőlük a növényeken és a gyümölcsökön, és ízük is érezhető az elfogyasztott termésben. Egyre gyakrabban találkozni velük a lakóépületek falain, az ajtókon, ablakokon, ahhoz azonban, hogy ne juthassanak be a lakásba, a nyílászárókat mindig zárva kell tartani.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu