Most kell odafigyelni: ezek a kártevők óriási pusztítást végezhetnek a földeken

Most kell odafigyelni: ezek a kártevők óriási pusztítást végezhetnek a földeken

agrarszektor.hu
Augusztus első napjaiban, ha nem is hosszú időre, de eső áztatta a földeket. A korábban learatott területeken az elszóródott magok intenzíven kelnek, ismét kizöldült a határ. Az árvakeléseken, főként a repce után tömegesen táplálkoznak a keresztesvirágúak kártevői. Kalászosok után még kevesebb ugyan a károsító a kikelt növényeken, de csak idő kérdése, hogy azokon is megjelenjenek. Az utolsó csapadékhullám után ismét elő kell venni a talajápoló eszközöket és a talajlazítókat a tarló területek "feketén" tartásához, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ország déli kukoricatermesztő körzeteiben, de másutt is több helyen megkezdődött a gyapottok-bagolylepke hernyók lárvakelése, illetve a kifejlődött kukoricacsövek csúcsain a szemek károsítása, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A gócosan felszaporodott gyapottok-bagolylepke további kártételének erősödése várható más helyeken is, éppen ezért igen fontos a helyi rajzási viszonyok folyamatos figyelése. Az amerikai kukoricabogár táplálkozó imágói a hőség elől védelmet keresve a csuhélevelek védelmében rágják a tejesedő szemeket. Ahol tömeges a jelenlétük, ott jelentős a megrágott szemek aránya, ami a közvetlen kár mellett kaput nyit a korai csőfuzáriózis megjelenésének. A gyapottok-bagolylepke hernyók és a kukoricabogarak együttes kártétele így veszélyes is lehet. Néhány körzetben, és főként vetőmag előállító területeken veszélyes mértékű a takácsatkák létszáma az alsó levélzónában, de védekezés híján folyamatosan fertőződnek a felső levélemeletek is. Kissé csökkent a kukoricamoly lepkék rajzása, de az eddigi fertőzés is jelentősnek látszik országszerte. A fertőzött növények aránya szélsőséges határok között, 10-25% körüli, és a déli és középső tájegységekben magasabb szintű. A hernyók már a csőben és a csőalatti szárrészben károsítanak, tehát fokozódik a szártörés veszélye. A jégveréses táblákon megnőtt a golyvásüszöggel fertőzött kukoricatövek aránya, a fertőzés főként a leveleket érinti, de gyakori az üszkös kukoricacső is.

A napraforgó állományok zöme elérte a "citromérés" állapotot. A virágzás a néhány hőségnap miatt viszonylag gyorsan lezajlott, ennek ellenére a tányérok berakódása jónak mondható. Az érési folyamat előre haladását jelzi, hogy megkezdődött az alsó levelek természetes leszáradása, illetve a benne levő tápanyagok felfelé áramlása. Az esőzések és a párás mikroklíma megnövelte ugyan a primer- és szekunder fehérpenészes rothadással fertőzött tövek arányát, de országos szinten ennek ellenére jónak mondható a növény egészségügyi helyzet. A lombozat és a szár fertőzöttsége az alternária és a diaporte kivételével jelenleg még alacsony, míg az előbbiekből közepes a fertőzés szintje. A lucerna- és mezei poloskák kártétele most alacsony, és már nem várható azok erősödése.

A szakember ismételten felhívta a gazdák figyelmét arra, hogy a vetési bagolylepke rajzása továbbra is domináns a bagolylepke fajok között, tehát fennáll a gyomos tarló területek befertőződésének a veszélye, ami az őszi vetésű növények szempontjából lehet káros, de ugyanilyen fontos a mezei pocok fertőzés alakulásának a figyelemmel kisérése, főként az évelő pillangósokban, a gyepes területeken és ruderáliákon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?