2021. november 28. vasárnap Stefánia

Hírek - Növény

Most már biztos: szeptember közepéig búcsút inthetünk az esőnek

Szeptember közepéig nem igazán számíthatunk esőre, és a hűvösebb levegő sem lesz tartós vendégünk. Mindez azt jelenti, hogy egy csapadékszegény időszak jön aprócska hidegbetöréssel.
 
 

A hétvége folyamán Észak-Európa felett egy anticiklon épül ki, mely a jövő hét első napjaiban már hazánktól északkeletre, majd keletre fog elhelyezkedni - írja az Időkép. Ez az anticiklon fogja meghatározni időjárásunkat. A hétvégén, valamint a jövő héten is sok napsütésre számíthatunk, bár időnként megjelenhetnek felhők az égen, de ezek említésre méltó csapadékot nem hoznak majd. Viszont vasárnap és hétfőn, amikor a fent említett anticiklon tőlünk északkeletre helyezkedik majd el, az előoldalán Európa északkeleti részén elterülő hűvösebb levegőt dél felé szállítja majd, és ezeken a napokon hazánkba is betör északkelet felől ez a hűvösebb légtömeg.

Ennek hatására vasárnap többfelé megélénkülhet az északkeleti szél, északkeleten erős lökések is előfordulhatnak, majd hétfőn még északkeleten lehet élénk az északkeleti áramlás. Kedden viszont már mérséklődik a szél, és megszűnik a hűvösebb levegő beáramlása, majd az anticikon egyre keletebbre való helyeződésével hazánk fölött az áramlás déliesre fordul.

Hétfőn 20 és 24 fok közé melegedhet a levegő, majd keddtől felmelegedés veszi kezdetét, napról napra egy-két fokkal melegebb lesz. A déliesre forduló áramlásnak köszönhetően a hét második felében már szinte országszerte átléphetjük a 25 fokot, a hétvégén pedig helyenként akár a 30 fokot is megközelíthetjük a délutáni órákban.

Külön meg kell említeni még a hajnalokat is, ugyanis az előttünk alló napokban meglehetősen hűvös lesz sokfelé a reggeli órákban. A leghidegebb idő hétfő és kedd hajnalban lehet, akkor lesznek olyan részei az országnak, ahol 5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. A hét második felében napról napra enyhébb hajnalokra van kilátás, a hétvégén már szinte mindenhol 10 fok felett, helyenként 15 fok körül alakulhat a minimum-hőmérséklet.

Címlapkép: Getty Images


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó