Nagy a kereslet a kukoricára

Nagy a kereslet a kukoricára (x)

agrarszektor.hu
Az idei év is jó kukoricatermést hozott hazánkban

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata, a Hungrana Kft. az idei évben is nedves kukorica felvásárlásával kezdte meg a betakarítási szezont. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a gyárba érkező tengeri minősége kifogástalan, és az idei, igen hektikus időjárás sem okozott komolyabb elmaradást a termésátlagban. Reng Zoltánnal, a cég vezetőjével beszélgettünk.

A 2020-as év kihívásokkal telinek bizonyult mind globálisan, mind egyénileg, és ugyanígy megtépázta az egyes ágazatokat, ahogyan az időjárás a terméseket. Ugyanakkor vannak olyan területek, például az alkoholok vagy az üzemanyagok piaca, ahol kisütött a nap, és kellő piacot teremtett az alapanyagok számára.

A vírus kezdetén olyan igény jelentkezett az alkoholra, melyet szinte lehetetlen volt kielégíteni. Mivel számunkra a gyógyszerészeti minőségű alkohol rendelkezésre állt, így elsők között kértük meg az engedélyt fertőtlenítőszer gyártására. Ennek engedélyeztetése, a receptúra elkészítése plusz energiákat igényelt a kollégáktól. A Covid-19 megjelenése előtt a fő termékünknek az izocukrot jelöltük volna meg, de ez egy pillanat alatt megváltozott- kezdi mesélni a szakember.

 

A vírus mellett az időjárás sem volt mindig kegyes hozzánk, ám a kukorica termésátlaga mégis erősnek mondható. Az idei évben kicsit később kezdődött a betakarítás, de az elmúlt időszak tapasztalatai alapján azt mondhatom, hogy mind mennyiségben, mind minőségben jó évet zár a szektor. A Hungrana Szabadegyházán található gyárába már hetek óta érkezik a nedves kukorica, szerencsére toxinnal még nem találkoztunk. A tengeri betakarítása lassan véget ér hazánkban, 8,6 tonna/ha termésátlagot mutat, így 8,3 millió tonna az éves össztermék betakarítása a földekről. Ezzel igen eredményes évet zárnak a hazai gazdálkodók, rekord termésátlaggal - teszi hozzá a vezető. Emellett érdemes megemlíteni, hogy elég alacsony készlettel fordultunk rá az idei évre, tavasszal és ősszel a tárolókból elfogytak a készletek, szinte semmi nem maradt. Az elmúlt két hónapban, mióta elkezdődött a betakarítás, folyamatos az igény a kikötőkben, a gyárakban a kukoricára. A gazdák a következő hónapokban magas, de kissé konszolidálódó igénnyel találkozhatnak, ami az elmúlt hetek igen magas árainak december eleji csökkenésében is megmutatkozott. Ennek ellenére, nagy kilengésre nem számítunk a következő hónapokban.

Globálisan jó termés volt, de egyes régiókban volt termés csökkenés

A kukorica betakarítása lassan a végéhez ér, és azt mondhatjuk, hogy Európában és az északi féltekén is elmarad a korábbi prognózistól. Európában főként a fekete-tengeri régióban, Ukrajnában, Bulgáriában, Romániában, de még Franciaországban is kevesebbet takarítottak be, mint amit az előrejelzések alapján néhány hónappal ezelőtt vártunk. Az európai kukoricatermelés 4-5 millió tonnával elmarad a tavalyi évtől. Amerikában, ahol elég jelentős termés lesz még így is, a nyáron megjósolt mennyiséghez képest cca. 30 millió tonnával lesz kevesebb. A jelentések alapján 400 millióra vártuk, de kb. 370 millió tonna lesz a betakarított tengeri. Összességében elmondható, hogy több lesz a kukoricatermés, mint az előző évben, de kevesebb, mint amire számított a piac. A kukoricakészletek pedig csökkeni fognak, mert globálisan 10-20 millió tonnával több lesz a felhasználás, mint amennyit megtermeltünk - összegzi Reng Zoltán.

www.hungrana.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13