Nincs egy perc vesztegetni való idő se: ezek a kártevők már aktívak a kertekben

Nincs egy perc vesztegetni való idő se: ezek a kártevők már aktívak a kertekben

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok éjszakai fagyos időjárása nem múlt el következmények nélkül. A kajszi termésének 70-100%-a odaveszett, de más növények is szenvedtek kisebb-nagyobb fagykárt. Az alma és a körte "királyvirágai" sérültek, a meggy és a cseresznye esetében inkább termésritkító hatása van a fagynak. Folytatódik a szárazság, ami egyelőre inkább a szántóföldi kultúrák fejlődésére van kihatással, de a csapadékhiány a későbbiekben más növényeknél is éreztetni fogja hatását, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elfagyott kajszin és őszibarackon a fagykárok miatt most elsősorban a moníliás hajtáselhalás elleni kezelésekre kell összpontosítani, de egyúttal gondoskodni kell a fiatal levelek egészségi állapotának biztosításáról is. Ugyanez vonatkozik az őszibarackra is, kiemelve, hogy ennél a gyümölcsnél még nem lehet tudni a fagykár nagyságát, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Ha az időjárás tartósan tavaszias marad és eső sem fog esni a napokban, akkor elmúlik a tafrinás levélfodrosodás fertőzés veszélye. Ahol már korábban megtörtént a fertőzés, a levelek fodrosodását már nem lehet eltüntetni, később ezek a levelek le fognak száradni.

A szilva mostanra már teljes virágzásban van. Ilyenkor rakja tojásait a virágokra a poloskaszagú szilvadarázs mindkét faja. Amennyiben a kihelyezett fehér színű ragacsos fogólapok csapdázzák a darazsakat, meg kell kezdeni a védekezést, természetesen csak szigorúan méhkímélő növényvédelmi technológiával. A védekezés során gondoskodjunk a virág- és hajtásfertőző monília elleni védelemről is.

A cseresznye és a meggy szerencsére kisebb károsodással úszta úszta a fagyos éjszakákat, ugyanis még csak most kezdtek el virágozni. A sikeres növényvédelem záloga ezeknél a növényeknél a virágzáskori többszöri kezelés a moníliás virág- és hajtásfertőzés ellen. Hatékonyan ettől az időponttól kezdve már csak felszívódó- és kontakt készítmények kombinációjával lehetséges. Csapadéktól függően a védekezéseket még sziromhullás után is meg kell ismételni.

Az alma és a körte virágzása a napokban kezdődött, fajtától függően. A varasodás aszkospóra szóródása elhúzódó a csapadék hiánya miatt, de a növények lombozata már most képes befertőződni, ha eső is fog hullani a fertőzésveszély rohamosan erősödni fog. Az idő felmelegedésével együtt a lisztharmat fertőzés erősödése várható, főként azokon a fákon, ahol a tavalyi fertőzött vesszők még a fán vannak. Ezekről a beteg vesszőkről indul az egészséges idei hajtások fertőződése, aminek a párás és meleg idő kedvez. Jelentősen aktivizálódott a körte levélbolha, az emelkedő számú kifejlett egyed mellett sok a tojás, sőt már L1-L2-es fejlettségű lárvák is vannak a virágokon és a levélkéken. Az almafákon megkezdte a kolóniák kialakítását a vértetű. A vattaszerű pamacsok védelmében már nemcsak a fák gyökérnyakának környékén, hanem a metszési pontokon és vesszőkön is fertőz a kártevő. Addig lehet hatásosan kezelni a fákat, amíg kicsi a lombozat, mert hozzá lehet férni a fertőzött részekhez.

A fák és az aljnövényzet virágzása miatt mostantól már csak méhkímélő növényvédelmi technológiával lehet permetezni.

Megkezdődött az egyes szőlőfajták fakadása is. Itt az ideje a szőlőben károsító levélatka és gubacsatka elleni védekezésnek. A kártevők ellen kéntartalmú gombaölőkkel vagy atkaölő készítményekkel lehet védekezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31