2021. január 16. szombat Gusztáv

Hírek - Növény

Nincs egy perc vesztegetni való idő se: ezek a kártevők már aktívak a kertekben

Az elmúlt napok éjszakai fagyos időjárása nem múlt el következmények nélkül. A kajszi termésének 70-100%-a odaveszett, de más növények is szenvedtek kisebb-nagyobb fagykárt. Az alma és a körte „királyvirágai” sérültek, a meggy és a cseresznye esetében inkább termésritkító hatása van a fagynak. Folytatódik a szárazság, ami egyelőre inkább a szántóföldi kultúrák fejlődésére van kihatással, de a csapadékhiány a későbbiekben más növényeknél is éreztetni fogja hatását, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.
 
 

Az elfagyott kajszin és őszibarackon a fagykárok miatt most elsősorban a moníliás hajtáselhalás elleni kezelésekre kell összpontosítani, de egyúttal gondoskodni kell a fiatal levelek egészségi állapotának biztosításáról is. Ugyanez vonatkozik az őszibarackra is, kiemelve, hogy ennél a gyümölcsnél még nem lehet tudni a fagykár nagyságát, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Ha az időjárás tartósan tavaszias marad és eső sem fog esni a napokban, akkor elmúlik a tafrinás levélfodrosodás fertőzés veszélye. Ahol már korábban megtörtént a fertőzés, a levelek fodrosodását már nem lehet eltüntetni, később ezek a levelek le fognak száradni.

A szilva mostanra már teljes virágzásban van. Ilyenkor rakja tojásait a virágokra a poloskaszagú szilvadarázs mindkét faja. Amennyiben a kihelyezett fehér színű ragacsos fogólapok csapdázzák a darazsakat, meg kell kezdeni a védekezést, természetesen csak szigorúan méhkímélő növényvédelmi technológiával. A védekezés során gondoskodjunk a virág- és hajtásfertőző monília elleni védelemről is.

A cseresznye és a meggy szerencsére kisebb károsodással úszta úszta a fagyos éjszakákat, ugyanis még csak most kezdtek el virágozni. A sikeres növényvédelem záloga ezeknél a növényeknél a virágzáskori többszöri kezelés a moníliás virág- és hajtásfertőzés ellen. Hatékonyan ettől az időponttól kezdve már csak felszívódó- és kontakt készítmények kombinációjával lehetséges. Csapadéktól függően a védekezéseket még sziromhullás után is meg kell ismételni.

Az alma és a körte virágzása a napokban kezdődött, fajtától függően. A varasodás aszkospóra szóródása elhúzódó a csapadék hiánya miatt, de a növények lombozata már most képes befertőződni, ha eső is fog hullani a fertőzésveszély rohamosan erősödni fog. Az idő felmelegedésével együtt a lisztharmat fertőzés erősödése várható, főként azokon a fákon, ahol a tavalyi fertőzött vesszők még a fán vannak. Ezekről a beteg vesszőkről indul az egészséges idei hajtások fertőződése, aminek a párás és meleg idő kedvez. Jelentősen aktivizálódott a körte levélbolha, az emelkedő számú kifejlett egyed mellett sok a tojás, sőt már L1-L2-es fejlettségű lárvák is vannak a virágokon és a levélkéken. Az almafákon megkezdte a kolóniák kialakítását a vértetű. A vattaszerű pamacsok védelmében már nemcsak a fák gyökérnyakának környékén, hanem a metszési pontokon és vesszőkön is fertőz a kártevő. Addig lehet hatásosan kezelni a fákat, amíg kicsi a lombozat, mert hozzá lehet férni a fertőzött részekhez.

A fák és az aljnövényzet virágzása miatt mostantól már csak méhkímélő növényvédelmi technológiával lehet permetezni.

Megkezdődött az egyes szőlőfajták fakadása is. Itt az ideje a szőlőben károsító levélatka és gubacsatka elleni védekezésnek. A kártevők ellen kéntartalmú gombaölőkkel vagy atkaölő készítményekkel lehet védekezni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu