2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Növény

Nincs ok az ünneplésre: itt vannak az első eredmények a termés minőségéről

A magyar repce gyengébb lett a tavalyinál, árpából is voltak rosszabb tételek, ezzel szemben a búza hiába megfelelő, a toxinhelyzet kedvezőtlen. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem, ugyanis minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.
 
 

Befejeződött az aratás után beküldött első tételek vizsgálata a Concordia Közraktár Zrt. Gabona Control üzletágánál - írja közleményében a cég. Ennek alapján a laborszakemberek azt tapasztalták, hogy az elsőként beérkezett takarmányárpáknál nem mindegyik minta hektolitertömege érte el a Magyar Szabványban szereplő, 63 kg/hl értéket, hasonlóan a tavalyi évhez. Ezzel szemben a búzaminták hektolitertömege átlagosan 80 kg/hl érték felett volt, ami jónak számít, de nem kiugró érték. Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma is megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A közelmúltig mindenki csak találgatott a termés várható minőségéről, mert a sok ellentétes környezeti hatás után szinte lehetetlen volt azt megjósolni. Mostanra azonban nem kell tippelni, és úgy tűnik, nincs komoly ok aggodalomra, de persze az eredmények tájegységenként is jelentősen különbözhetnek. A csapadékos május miatt az árpa és a búza DON toxin vizsgálata során sokszor előfordult az idei évben, hogy a megengedett határértéknél magasabbak voltak a toxintartalmak. Ugyanakkor az őszi káposztarepcék átlagos olajtartalma egyelőre elmarad a tavalyitól.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu