2022. január 18. kedd Piroska

Hírek - Növény

OECD figyelmeztetés: közös érdekünk az élelmiszerpiacok szabályozása

Az egyre emelkedő gabona, és élelmiszerárak nem csak a szegénység elleni küzdelmet, de a gazdasági fejlődést is hátráltatják – figyelmeztetett a main napon az OECD főtitkára, Angel Gurría.
 
 

A főtitkár üdvözölte a francia kormány azon döntését, miszerint G20 elnökségük idején kiemelt figyelmet szentelnek majd a terményárak volatilitásának, valamint az élelmiszerbiztonságnak. Hozzátette: az agrárpiac mindig is volatilis volt, azonban ha a kormányok összehangoltan cselekednek, akkor az extrém árkilengések csökkenthetők.

Az OECD szerint a kereskedelemkorlátozó lépéseket jobban, és egységesebben kellene szabályozni, valamint a termelési, felhasználási és készlet adatok estében jóval rövidebb előrejelzési periódusra van szükség, ez ugyanis lehetővé tenné a piaci pánik elkerülését.

A jövőben a kereskedelemnek jóval nagyobb szerepe lesz, hiszen az egyes országok élelmiszerhiánya nemzetközi piacok segítségével könnyen kiküszöbölhető. Éppen ezért különösen fontos lenne a Doha Forduló lezárása, amelyen 2001 óta folynak tárgyalások a nemzetközi kereskedelem előtti akadályok felszámolásáról.

A mezőgazdasági termelés fellendítéséhez szintén nagyobb nemzetközi szerepvállalásra lenne szükség a szervezet szerint. A fejlődő országok mezőgazdaságába történő befektetés ugyanis nem csak az élelmiszertermelés növelése, de az ottani lakosság számára történő munkatemetés miatt is elengedhetetlen. Hosszú távon ugyanis a szegénység leépítése a vásárlóerő növekedésével, így a gazdaság fellendülésével jár.

Az OECD tanulmányában már korábban is figyelmeztetett, hogy a gabona alapú bioüzemanyag gyártás támogatása magasabb élelmiszerárakhoz vezethet, miközben a kibocsátás-csökkentés terén nem hoz akkora eredményeket. Gabona helyett inkább alternatív takarmánynövényeket, cellulózt kellene üzemanyaggyártásra felhasználni.

Az OECD mai figyelmezetését megelőzően az ENSZ Élelmezés- és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) igazgatója is jelezte, hogy világ vélhetően újabb nagy élelmiszer válság küszöbéhez érkezett, és ennek kialakulásában jelentős szerepet játszanak a szubvenciók és a vámok, amelyek torzítják a kínálat és kereslet globális egyensúlyát.

Véleménye szerint átlátható szabályozással kell megakadályozni a spekulációs célú, árfelhajtó hatású árupiaci vásárlásokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!