Évtizedes csúcsot döntött az élelmiszerdrágulás: megállíthatatlanul nőnek az árak

Évtizedes csúcsot döntött az élelmiszerdrágulás: megállíthatatlanul nőnek az árak

agrarszektor.hu
Folytatódott a drágulás az élelmiszer-alapanyagok nemzetközi piacán, miután az elmúlt hónapban a gabonafélék és a tejtermékek iránt erős volt a kereslet - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A növekedés mögött a gabona és a tejtermékek állnak, a gabonatartalékok szintje globálisan stabil.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FAO élelmiszerár indexe 1,2%-kal emelkedett október óta és ezzel új, több mint 10 éves csúcsot döntött. A mutató, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi, 27,3%-kal volt magasabban az egy évvel ezelőtti szintjéhez képest. A FAO tejtermék árindexe vezette a novemberi drágulást 3,4%-os növekedésével. A vaj és tejpor iránt továbbra is erős az importkereslet, ahogy a legnagyobb vásárlók bebiztosítani igyekeznek magukat a piac szűkülését várva.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcseseménye - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

A gabonafélék árindexe 3,1%-kal drágult 23,2%-kal túlszárnyalva az egy évvel korábbi értékét. Ezen belül is mérsékelten nőtt a kukorica exportára, a rizsé stabil maradt, ám a gabona a 2011 tavasza óta mért legmagasabb szintjét érte el. A növekedés tükrözte az erős keresletet és a szűk kínálatot, főként a magas minőségű búzánál, továbbá az aggodalmakat a kéretlen ausztrál esőzések és az oroszországi exportszabályozás esetleges változásai miatt.

A cukorárak 1,4%-kal emelkedtek novemberben, így a mutató 40%-os éves növekedést ért el. A drágulás fő oka a magas etanol árak, amin kicsit tompított a bőséges utánpótlás Indiából és a cukorexport jó kilátásai Thaiföldről. Októberi rekordja után a növényi olajok árindexe 0,3%-kal csökkent a szója- és repceolaj, illetve a nyersolaj alacsonyabb ára okán. A nemzetközi piacokon a pálmaolaj ára stabil maradt.

Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan, a FAO által nyomon követett húsfélék árindexe tovább csökkent (-0,9%). Befolyásolta a helyzetet Kína mérsékel kereslete a sertéshús iránt, míg a birkahús ára erősen zuhant Ausztrália nagy exportkészletei miatt. A marha- és baromfihús ára jórészt változatlan maradt.

Rekord a gabonatermelésben

A legújabb Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentés szerint a világ gabonatermelése idén eléri a 2791 millió tonnát és így a 0,7%-os éves növekedéssel új rekordot dönt. 2020-hoz képest a szemestermények és a rizs kibocsátása nőhet (1,4%-kal, illetve 0,9%-kal), míg a búzáé 1%-ot csökken.

Szintén növekedést prognosztizálnak a gabonafelhasználásban (1,7%), ami elérheti a 2 810 millió tonnát. A FAO előrejelzése szerint a 2021-2022-es szezonban a gabonafélék globális kereskedelme 0,7%-kal bővül és meghaladja a 480 millió tonnát. Ezen belül a búza nemzetközi kereskedelme 2,2%-kal nő, a szemesterményeké csökken.

Problémák a növénytermesztésben a nehéz helyzetű országokban

Konfliktusok és aszály súlyosbítják az élelmezési helyzetet a világ számos pontján, főként Kelet- és Nyugat-Afrikában - olvasható a ma megjelent a termelési kilátásokat és az élelmezési helyzetet elemző jelentésben. A FAO becslése szerint globálisan 44 ország (köztük 33 afrikai, kilenc ázsiai és kettő latin-amerikai és karibi térségbeli) azonnali élelmezési segítségre szorul.

A negyedévente megjelenő összefoglaló friss információkkal szolgál a jövő évi várható gabonatermésről is, 2%-os növekedést valószínűsítve a fejlett és 0,1%-os zsugorodást a fejlődő országokban. Az alacsony jövedelmű élelmiszerhiányos országok esetében a termés akár 2,4%-kal is kisebb lehet az ideihez képest, különösen a Közel-Keleten és Kelet-Afrikában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03