Óriási változások jöhetnek a földeken: így alakulhat át a magyar mezőgazdaság

Óriási változások jöhetnek a földeken: így alakulhat át a magyar mezőgazdaság

MTI
A kormány agrárpolitikája számára fontos a fenntarthatóság gazdasági, környezeti és társadalmi dimenziója közötti egyensúly megteremetése, amelynek a jelentőségét a mostani rendkívüli helyzet is igazolja - közölte Feldman Zsolt, az Agrármisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a CSR Hungary és a Hipp Kft. társadalmi felelősségvállalásról és fenntartható mezőgazdaságról szóló eseményén, Hanságligeten.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint az államtitkár rámutatott, hogy a 2023 és 2027 közötti Közös Agrárpolitika eszközei úgy kerültek megtervezésre, hogy érdemben járulnak hozzá a mezőgazdaság és élelmiszertermelés fenntartható módon történő folytatásához. Az agrártárca a mezőgazdasági termelők nézőpontjából úgy közelíti meg az agráriumot érintő zöld célokat, hogy azokat az érintettek képesek legyenek megvalósítani - mutatott rá Feldman Zsolt.

Az államtitkár hozzátette, egy gazdálkodót nem büntetéssel, nem tiltással vagy korlátozásokkal lehet leghatékonyabban egy fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatra rávenni, hanem ösztönzéssel, vagy pedig a piaci partnerei által motiválva, a működő gazdasági kapcsolatokon keresztül, amelyre remek példa a Hipp Kft. tevékenysége is. Feldman Zsolt ismertette, az ökológiai gazdálkodásba vont területek nagysága 5 év alatt megduplázódott, így jelenleg meghaladja a 300 ezer hektárt. Az agrártárca azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezt az arányt az elkövetkező években folyamatosan 10%-ra növelje. Ezért egy olyan új ökológiai gazdálkodást támogató program is indult, amelyben 3300 gazda vesz részt, és amelynek révén ma már 250 ezer hektárnyi területen támogatja a minisztérium vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállást vagy annak fenntartását.

Feldman Zsolt az Agrárminisztériumot a természeti erőforrások tárcájának tartja, hiszen kiemelt feladat nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is a környezettudatos gondolkodásmód kialakítása, a szemléletformálás és a fenntarthatósági szempontok érvényesítés. Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarország számára az élelmiszer-ellátás biztonsága továbbra is alapvető prioritás. A környezeti szempontokat és fenntarthatósági célokat tovább kell erősíteni, de ez a folyamat nem veszélyeztetheti a gazdálkodók versenyképességét - emelte ki a szakpolitikus.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55