Őszi kalászosok őszi alaptrágyázása

Őszi kalászosok őszi alaptrágyázása (x)

agrarszektor.hu
Elintézhetnénk a dolgot azzal is, hogy őszi búza trágyázása, hiszen ennek a gabonának uralkodó vetésterülete van a kalászosok között. Csak van vele egy kis gondunk évek óta. Ezért keressük az alternatív lehetőségeket. Az egyik lehetőség az őszi árpa. Az idei eredmények azt mutatják, hogy sok helyen jobban viselte az aszályt a búzánál. Állattenyésztő gazdaságoknak feltétlenül ott a rozs és újabban a tritikálé, mint kiváló minőségű szilázs alapanyagok.

Ma már csak igen ritkán kerül kalászos vetőmag jó elővetemény (pillangósok) után a talajba. Korán lekerülő repce és gabonák után vetve van elég időnk műtrágyát szórni, talajt ápolni - és kiszárítani, ha nem figyelünk a nedvesség megőrzésére. A dolog azért is nehéz, mert a kalászosok gyökérrendszere legalább 20-25 cm mély lazult talajt igényel. Fontos, hogy ezalatt se legyen művelőtalp. Gyakori jelenség, hogy tápanyagokkal bőségesen ellátott talajon, magas nitrogén fejtrágya dózisok mellett is tápelem felvétel hiányokat mutat a levél analízis. Ilyenkor gyakori hiba a művelt réteg alatti talaj tömörödés. A későn lekerülő elővetemények (napraforgó, kukorica) után viszont nagyon kevés időnk van műtrágyát szórni és magágyat - különösen jó minőségűt - készíteni.

Az őszi kalászosok alaptrágyázásához érdemes rápillantani azok fajlagos igényeire, amit az alábbi ábrában foglaltunk össze:

Az jól látható, hogy mind a 4 növény nitrogén és kálium igényes, foszfor igényük közepes. Nitrogén igénye a búzának a legnagyobb, de kálium igényben a többi kalászos megelőzi - ezt feltétlenül vegyük figyelembe a tervezésnél. 

A tervezett nitrogén mennyiség 20-30%-át juttassuk ki csak ősszel vetés előtt. Ez a mennyiség lehet 30-50 kg/ha nitrogén hatóanyag és a jól megválasztott komplex műtrágyával a foszforral és káliummal egy menetben ki is tudjuk szórni. A mennyiség függ az elővetemény tarló maradványának mennyiségétől, a talaj humusztartalmától és a vetés idejétől. Korai vetés és sok szármaradvány esetén nyugodtan emeljük fel az őszi nitrogén adagot. Az időben kiadott nitrogén egy része beépül a talaj szerves anyagába, a többi az elvetett növénybe. Emellett a hazai talajaink többségén kimosódással alig kell számolnunk. 

Az őszi kalászosok érzékenyek a foszforra. A foszfor a "generatív fejlődés motorja", fontos szerepe van az energiaszállításban és tárolásban, a fotoszintézis, a légzés energiaigényét fedezi. A fejlődés korai szakaszában a gyökérképződéshez, a reproduktív szakaszban pedig a virág- és szemképzéshez szükséges. A foszfor nem mobilis elem, lekötődésre hajlamos, a talajokból történő kilúgozódása nem jellemző. Feltáródása szerves és szervetlen formából egyaránt lassan megy végbe. A foszforadagok meghatározásakor figyelembe kell vennünk a talajok kémhatását (pH) és mészállapotát (CaCO3%), mivel savanyú (pH < 5,5), vagy meszes talajok (CaCO3% > 5), esetén a foszfátok oldékonysága korlátozott. Kísérletek igazolják, hogy az őszi kalászosok még a foszforral jól ellátott talajokon is kifejezetten jól reagálnak a foszfor trágyázásra - meghálálják a "friss" foszfort. Különösen igaz ez olyan foszfort fogyasztó növények után, mint például a repce. A nem megfelelő foszforellátás jeleit gyakran látjuk kora tavasszal gabona táblákon, amikor az alacsony talajhőmérséklet miatt a foszfor felvétel gátolt. Ezt a növények idősebb leveleinek vöröses antociános elszíneződése jelzi.

A nitrogénhez hasonló mennyiségben szükséges harmadik elem a kálium, mely a talajban nagyrészt kötött állapotban található. Az agyagtartalom növekedésével a káliumtartalom nő. Azonos káliumtartalom esetén a lazább talajokban mindig több a felvehető kálium, mint a kötöttebb talajokon, ezért az agyagos talajokon (réti talajok) fokozottan ügyelnünk kell a kálium visszapótlására. Lekötődése aszályos időjárás esetén, illetve a káliumtrágyázás több évig történő elhagyása következében problémát jelenthet. Az utóbbi évek aszályos tavaszai ráirányították a figyelmet a kalászosok kálium trágyázásának a fontosságára. A kálium javítja a kalászosok télállóságát és segíti a növényeket az aszály stressz elviselésében. Minden elem valamilyen kölcsönhatásban van egy sor másik elemmel. A különböző nitrogén-formák másképp hatnak a talajok foszfor felvehetőségére és a kálium ellátottság pedig hatással van a kalászosok nitrogén felvételére.  

Ahhoz, hogy az elemek közötti pozitív kölcsönhatásokat kihasználhassuk úgynevezett "harmonikus tápanyag utánpótlásra" van szükség. Meg kell teremtenünk a harmóniát a talajok felvehető tápanyag tőkéje, a szármaradványok tápelem tartalma és a növények tápanyag igénye között. Mindezt a megfelelő arányban, mennyiségben és időben. Ez a trágyázási terv készítés - kérje hozzá szakértő segítségünket.

Az őszi kalászosok kis tenyészterületű magas hektáronkénti tőszámmal vetett növények. Esetükben különösen fontos a megfelelő tápelem arányú egyenletes tápanyag ellátás, ami kiváló szórásképű granulált NPK műtrágyákkal valósítható meg.

Búza aratása 2020 júliusában a Felsőnánai Agrár Kft.-nél

Intenzív technológiákban a foszfor műtrágyázás hatékonyságát jelentősen javíthatjuk folyékony ammónium polifoszfát (Phosagro APP NP 11-37) foszfor műtrágya alkalmazásával. A folyékony forma egyenletes kijuttatást tesz lehetővé. A terméknek egyedülállóan magas a foszfor tartalma. A termék sűrűsége 1,6 g/cm3 azaz 100 liter termék nitrogén hatóanyagtartalma 17 kgP₂O₅ hatóanyagtartalma 59 kg. A polifoszfát forma megvédi a foszfor hatóanyagot a talajban történő lekötődéstől.

A Keleti Agrár Kft. a Phosagro műtrágyagyár termékeinek hazai forgalmazója. A Phosagro komplex műtrágyáinak szemcsemérete és vízoldékonysága kiváló. A nitrogén, kálium és kén 100%-ban vízoldható. A foszfor 90%-ban vízoldható, 95%-ban gyenge savban (gyökérsavak) oldható formában van jelen.

A Keleti Agrár Kft. komplex műtrágya ajánlata őszi kalászosok őszi alaptrágyázásához:

Jó foszfor- és igen jó kálium-ellátottság esetén Phosagro NP(S) 16-20-(12) komplex műtrágya 200 - 300 kg/ha dózisban. 

Közepes foszfor és gyenge kálium ellátottság esetén Phosagro NPK(S) 8-20-30-(2) komplex műtrágya 300 - 400 kg/ha dózisban.

Közepes foszfor és kálium ellátottság esetén Phosagro NPK 15-15-15 komplex műtrágya 300 - 400 kg/ha dózisban.

Jó foszfor- és igen jó kálium-ellátottság esetén és intenzív technológiákban starter tágyaként Phosagro APP NP 11-37 folyékony foszfor műtrágya 100-150 liter/hektár dózisban.

Közepes foszfor és kálium ellátottság esetén Adriatica NPK 7-20-14 komplex műtrágya 300 - 400 kg/ha dózisban.

Kedvező áron, hazai raktárból rövid szállítási határidővel telephelyre leszállítva.
https://keletiagrar.com/
+36 70 675 2071

(X)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?