2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Növény

Párizsban 7 éve nem látott szintre emelkedett a BÚZA ára!

2021.01.13-án, szerdán a búza ára Párizsban megközelítette 230 eurót tonnánként. Utoljára csaknem hét évvel ezelőtt - 2013 májusában - volt magasabb a búza ára a határidős piacon. További érdekesség, hogy már az új termés ára is elérte a 200 eurót tonnánként a párizsi árutőzsdén, ráadásul az európai kukoricaár ismét – a múlt heti korrekciót követően – meghaladta a 210 eurós szintet tonnánként.
 
 

Megjegyzés:

Mindhárom növény – búza, kukorica és a szója – tonnánként számított ára komoly emelkedésben van. Ez több okra vezethető vissza, de talán a legfontosabb az USA agrár minisztériumának (USDA) havi jelentése – World Agricultural Supply and Demand Estimates, – ami 2021. január 12-én jelent meg. Melyben olvasható, hogy az USDA kedden jóval erőteljesebben csökkentette a kukorica termését és készleteit a világon, mint amire a piac számított. Ebből az is következik, hogy a takarmánygabona és a fehérjetakarmány rendelkezésre állasa jóval szűkebb az eddigi várakozásoknál.

Ugyanakkor, az orosz hatóságok által a közelmúltban bejelentett 25 eurós exportadó túl alacsonynak bizonyul ahhoz, hogy a nagyon magas búzaárak miatt elszabadult liszt- és kenyérárakat megállítsa. Emiatt az orosz hatóságok komoly emelést helyeztek kilátásba (az extra vám a 17,5 millió tonnás exportkvóta felső határáig érvényes: felette már 50%-kal és minimum 100 euróval nő az adó tonnánként).

Emellett egyrészt Kína is jelentősen bővítené gabonaimportját a gyorsan növekvő sertésállománya miatt. Másrészről pedig Argentína egyelőre megszüntette a kukoricára vonatkozó exportkorlátozásait, ezáltal enyhítve a takarmánygabona piacra nehezedő nyomást.

Az szójabab-határidős piacán sem tört meg az emelkedés, sőt a WASDE jelentés még rá is erősít az árak emelkedésére. 2021.01.14-én is majd 2 százalékot nőtt az árfolyam. Ezt megerősítették a várakozásoknál erősebb heti exportértékesítések és az elemzők várakozásai is. Az USDA adatai szerint a szójabab heti exportértékesítése összesen 1,235 millió tonna körül alakult, felülmúlva a 400 000 és 1,2 millió tonna közötti piaci előrejelzéseket. A 2020/21-es gazdasági évben Kína szójabab importja 98 millió tonnát kicsit meghaladóan fog alakulni, szemben a korábbi várakozásokkal, melyek 95 millió tonna környékére tették azt.

Forrás: https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/getreidepreise-steigen-getreidepreise-2021-steil-576761

https://www.zmp.de/en/exchanges/matif/matif-corn_future https://www.igc.int/en/gmr_summary.aspx

https://www.finanzen.net/rohstoffe/weizenpreis

https://www.raiffeisen.com/markt/telegramm/produkt/euronext/mais/index.html

https://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/wasde0121.pdf

Írta: Dózsa Gergely – Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu