2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Növény

Rangos elismerést kap Bálint gazda

Idén a Bálint gazdaként ismert Bálint György kapja a Magyar Szabadságért díjat életútja és értékmegőrző tevékenysége miatt. A kertészmérnök Gödöllőn veheti át az elismerést.
 
 

A Magyar Szabadság Napja Alapítvány által alapított Magyar Szabadságért-díjat idén Bálint György, ismertebb nevén Bálint gazda veheti át életútja és értékmegőrző tevékenysége elismeréséül - írja közleményében az alapítvány. A Magyar Szabadságért díjat olyan személyek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, valamint a magyar kultúra megőrzéséhez és továbbviteléhez. A 2000-ben alapított elismerést minden évben a magyar szabadság napján, június utolsó szombatján adják át Gödöllőn, a szovjet csapatok 1991. június 19-i kivonulására emlékezve. 

Bálint György 1919-ben Gyöngyösön született, gazdálkodó hagyományokkal rendelkező középbirtokos családban. 1941-ben a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián kertészmérnöki oklevelet szerzett. Munkaszolgálatra, majd koncentrációs táborba vitték. A vészkorszakot családjából csak ketten élték túl a nővérével.1948-ban elvették a családi birtokaikat, kuláklistára került.

Egy évvel később mezőgazdasági mérnökként újabb diplomát szerzett, és kutatóintézetekben, állami gazdaságoknál vállalt munkát, valamint agrárfolyóiratokat szerkesztett. Az 1990-es években aktívan politizált, és a második országgyűlési választásokon képviselőnek választották. Az Országgyűlésben is a mezőgazdasághoz kapcsolódó ügyekkel foglalkozott.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben