Őrület: nem is gondolnád, mihez kezdenek a rothadó növényekkel a Fülöp-szigeteken

Őrület: nem is gondolnád, mihez kezdenek a rothadó növényekkel a Fülöp-szigeteken

agrarszektor.hu
Egy mérnökhallgató teljesen megváltoztathatja mindazt, amit eddig a napelemekről tudtunk, vagy tudni véltünk. Az általa megalkotott AuREUS napelemei az UV sugárzást alakítják át energiává, fenntartható módon készülnek, és közben még nagyon jól is néznek ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Fülöp-szigeteki Carvey Ehren Maigue és cége, az AuREUS alapítója nyerte a fenntartható technikai újításokért első alkalommal odaítélt James Dyson díjat. A manilai Mapua Egyetem mérnökhallgatója által kifejlesztett napelemek egyáltalán nem hasonlítanak a korábban ismert és használt eszközökre, mivel színesek, áttetszőek és az UV-fényt hasznosítják, írta meg az Index a Dezeen információi alapján.

Az elem a nappali idő felében is energiát termel, mivel az UV-sugárzás felhős időben is, sőt a környező tárgyakról visszaverődve is éri azt, szemben a hagyományos napelemek 15-22%-os eredményével. De nem csak emiatt érdemelte ki a mérnökhallgató a James Dyson díjat. Carvey Ehren Maigue a fel nem használt növényi hulladék feldolgozásából származó festéket keverte el lakkal, és hozott létre egy olyan, amely az ultraviola fényt látható fénnyé alakítja, és amit a panellel egybeépített napelemmel hasznosít.

Ez a megoldás pedig azért is különösen fontos, ugyanis a Fülöp-szigeteken, ahol az emberek közel egynegyede a mezőgazdaságból él, az utóbbi időkben a klímaváltozásból kifolyólag egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, amelyek komoly károkat okoznak a gazdáknak. Egyes becslések szerint 2006 és 2013 között mintegy hatmillió hektárnyi termőföldet érintettek ezek az események, a kár pedig meghaladta a 3,8 milliárd dollárt is. Az amúgy a földeken elrotható növények hasznosításával Carvey Ehren Maigue a szerencsétlenül járt gazdáknak is tud segíteni, írta meg a Dezeen.

Egyenként vagy csoportban összekapcsolva is használható, de könnyen integrálható már létező napelem rendszerekkel. Ez pedig nem csak a jövő nemzedékeinek hasznos, de már a most élő generációknak is, mondta a feltaláló.

(Címlapkép forrása: James Dyson Award)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13