2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Növény

Repce: a lengyelek kaszálni fognak az idei terméssel!

Megfelelően fejlődött az enyhe télben a repce Európában - de a termőterülete sokat csökkent a vetéskor uralkodó száraz időjárás miatt. A rovarkártevők is erőteljesebben támadnak száraz, meleg időben. A meghatározó országok közül csak Lengyelországban haladja meg a várható termés a tavalyit.
 
 

Az elmúlt évben a súlyos szárazság miatt az Európai Unióban a repce vetésterülete jelentősen csökkent. Emiatt az elemzők úgy vélik, hogy idén legfeljebb a tavalyi 20 millió tonnás termésre számíthatunk, ami egyébként hat éve a legalacsonyabb szint volt – írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a Syngenta blogja.

Franciaországban a talaj nedvességtartalma igen alacsony, és a téli csapadékmennyiség nem csökkentette a tavalyi szárazság hatásait, így ott már a termelők már nagyon várják az esőt. Az ország mezőgazdasági minisztériuma szerint a repce 1,3 millió hektáros vetésterülete közel 17 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél. A tárca időben figyelmeztette a gazdálkodókat, hogy más növényekkel helyettesítsék a repcét.

A várhatóan magas árhoz jó hozamok is társulhatnak

Németországban ugyan jól fejlődik a repce, de a vetésterület jelentős, 25 százalékos csökkenésének hatása felülmúlja a hozamnövekedést. Ezt látszik megerősíteni a német mezőgazdasági szövetkezetek előrejelzése, amely szerint az idén mintegy 13 százalékkal 3,19 millió tonnára csökken a termés.

Nagy-Britanniában a tavalyi 2,1 millió tonnánál biztosan kevesebb lesz a termés, miután 3 százalékkal kisebb területen vetettek repcét, ráadásul a rovarok is megtámadták a földeket.

Lengyelországban ugyanakkor nagyon jók a kilátások. Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője elmondta a hírügynökségnek, hogy noha 5 százalékkal kisebb területen, körülbelül 771 ezer hektáron terem a repce, legtöbb régióban a növények állapota jó vagy nagyon jó, így a tavalyinál várhatóan 6 százalékkal többet, nagyjából 2,4 millió tonnát takaríthatnak be.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu