Ritkasággá válhat a német borkülönlegesség: több évszázados hagyomány érhet véget

Ritkasággá válhat a német borkülönlegesség: több évszázados hagyomány érhet véget

MTI
Az enyhe tél miatt a borkészítés német törtélemében először idén a híres borászatok nem készítenek jégbort, jelentette be a Német Borintézet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ország egyetlen borászati régiójában sem volt idén az ilyen borhoz szükséges mínusz hét Celsius-fok. Az intézet szerint az egymást követő meleg telek miatt a jégbortermelés a közelmúltban csökkent, 2017-ben csak hét borászat, 2013-ban pedig csak öt volt képes jégborkészítésre.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Ha gyakoribbá válnak a következő években az enyhe telek, a jégborok Németország térségeiből drága ritkaságokká válnak, mondta Ernst Büscher, az intézet szóvivője. Az intézetnek nincs tudomása arról, hogy ebben vagy a múlt században lett volna olyan év, amikor nem készült jégbor, és mivel a 19. században még hidegebbek voltak a telek, feltételezik, hogy a legutóbbi szüret volt az első 1830, a német bortermelés kezdete óta, amikor nem készült jégbor, tette hozzá Ernst Büscher.

A jégbor elkészítéséhez a mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és ezért a fagyott szőlőből préselt bor nagyon édes, ám magas savtartalmú lesz. A jégbor Németországban mindig különlegességnek számított, a bortermelés 0,1%-át adta. A német jégbor legnagyobb piaca Japán és Kína, valamint a skandináv országok és az Egyesült Államok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03