Sokkoló előrejelzés érkezett: ez vár az emberiségre a következő 25 évben

Sokkoló előrejelzés érkezett: ez vár az emberiségre a következő 25 évben

Szászi Zoltán
Mi a számokban kifejezett értéke a klímaváltozásnak? Németországi kutatók kiszámolták: globálisan a bevételek majdnem egyötödét fogja elvinni a következő 25 évben a globális felmelegedés. Ez mostanra elkerülhetetlen, és a Föld minden táján, így hazánkban is, érinteni fogja a mezőgazdaságot.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A klímaváltozás okozta károk évek óta komoly gondokat okoznak a világ minden táján, köztük hazánkban is. Elég csak a 2022-es európai aszályra gondolni, amikor Magyarországon több százezer hektáron esett ki a termés és emberemlékezet óta először kellett kukoricát importálnunk. A klímaváltozás miatt kiszámíthatatlanná váló időjárás a tavaszt is kaotikussá teszi, és korai felmelegedések és fagyok váltogatják egymást, ezzel minden évben komoly pusztítást végezve a hazai gyümölcsösökben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nemrég a német Potsdami Klímakutató Intézet tudósai egy új, átfogó kutatásban elemezték a globális felmelegedés okozta, várható gazdasági károkat, és az eredmények döbbenetes képet festenek. A klímaváltozás okozta kiesés évente 38 billió dollár, azaz 14,023 trillió (14 023 billiárd) forint lesz a világgazdaságnak évente 2049-re. Ez pedig ráadásul nem is egyenletesen fog eloszlani. A melegebb éghajlatú régiók és országok, amik egyébként a klímaváltozást felgyorsító károsanyag-kibocsátás sokkal kisebb részéért felelnek, jóval jobban fogják a gazdasági nehézségek sújtani, mint az északi országok. A világ fejlődő országai, amik a legkevésbé képesek alkalmazkodni a klímaváltozás kihívásaihoz, a károk 61 százalékát fogják elszenvedni a következő évtizedekben. A kutatásról a tudósok a Nature tudományos folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be.

A viharok és árvizek a legsokkolóbbak, de a legnagyobb baj kevésbé feltűnő

A Euronewsnak nyilatkozó Max Kotz, a tanulmány fő szerzője elmondta, hogy bár a közvélemény a tudósokkal egyetemben az extrém időjárási eseményekre fókuszál, mint például a viharok, a hőhullámok, az árvizek és aszályok, maga az átlaghőmérséklet emelkedése okozza a legtöbb gazdasági kárt. Az extrém időjárási eseményekkel ellentétben ugyanis a globális hőmérsékleti átlagok emelkedése, ami önmagában egy csendesebb, lassabb folyamat, strukturálisan ássa alá a mezőgazdaságot, ellehetetlenítve egyes haszonnövényeket, és csökkentve a munkahatékonyságot. 2023 pedig globális átlaghőmérsékletben az eddigi rekord év volt. Azonban a globális felmelegedés nem csak egy-egy extrém évből áll, amit jól szemléltet, hogy mostanra az iparosodás előttihez képest a bolygó hőmérséklete 1,35 Celsius-fokkal emelkedett. A XX. század átlaghőmérsékleténél pedig 1979 februárja óta nem volt olyan hónap, ami hűvösebb lett volna.

A fejlett országok sem menekülnek

Bár a klímaváltozás okozta gazdasági károk rendre a globális dél országait érintik a legsúlyosabban, a mérsékelt égövi gazdaságok, köztük Észak-Amerika és Európa országai szintén ki vannak téve a felmelegedés miatti mezőgazdasági károknak. Az USA-ban leginkább Arizona és Új-Mexikó érintettek, míg az ország északabbi tagállamai kevésbé szenvedik el a káros következményeket.

Kanada, Oroszország, Norvégia, Finnország, Svédország pedig a nettó haszonélvezői lesznek a felmelegedésnek hosszú távon. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezeket az országokat ne büntetné szintén a klímaváltozás. A 2023-as kanadai erdőtüzek az ország mind a tizenhárom provinciáját érintették. A jelenség, ami márciusban kezdődött, leégett terület méretében Észak-Amerika történelmének legnagyobb erdőtüze volt. A füstje az egész kontinenst beterítette, New York-ot pedig júniusra kísérteties, sárga füst lepte be, júliusra pedig a füst Magyarországot is elérte.

Európában már évek óta látszik a súlyos, negatív hatása a melegedő klímának. Tavaly az EU olívaolaj-termelése olyannyira visszaesett, hogy új negatív rekordot állított fel. Spanyolországban évtizedes viszonylatban a legalacsonyabb volt a termés az ország legfőbb haszonnövényeiből, beleértve a búzát, árpát, rizst, a mediterrán országok gazdái pedig egyre kreatívabb módszerekhez nyúlnak, hogy megmentsék a termést.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ráadásul, a potsdami klímakutató intézet tanulmánya szerint a gazdasági károk most már elkerülhetetlenek, és egy-egy országra lebontva ki is számolhatók, hogy mennyi lesz a nemzetgazdaság kiesése. A következő huszonöt évben például bevételek csökkenésének a mediánja Németországban és az Egyesült Államokban 11 százalék, Franciaországban 13 százalék, nyilatkozta Leonie Wenz klímakutató és közgazdász, a tanulmány társszerzője, a Euronews-nak. Globálisan a bevételkiesés 19 százalék lesz a tanulmány szerint.

Magyarországon is alkalmazkodni próbálnak a gazdák

Arról júniusban írtunk, hogy a klímaváltozás miatt gyakran ugyanannyi csapadék mellett magasabb a párolgás, ami több szárazsághoz vezet itthon. Ehhez nem lesz könnyű alkalmazkodni, és még az is lehet, hogy lesznek olyan területek, amiket fel kell adnunk, mert művelésre alkalmatlanok lesznek a jövőben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindenesetre, az adatok már mutatják, hogy a változó klíma befolyásolja a különböző haszonnövények életképességét a szántóföldi növénytermesztésben. A kukorica sokat vesztett a státuszából tavaly, mint a legfontosabb szántóföldi növény, a termőterülete 10-30 százalékkal csökkent, 800 ezer hektár körüli volt a termőterülete 2023-ban. Ahogy a gazdák új, megbízható haszonnövények után keresnek, a szójának a népszerűsége idén nagyot nőtt. Bár sokkal kevesebbet termelnek szóját itthon, mint a fő haszonnövényeket, a termőterülete 2024-ben 26 százalékkal nőtt, 73,8 ezer hektárra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az őszi búza átvette a vezetést 2023-ban a kukoricától, 1 millió hektár fölött volt a termőterülete. Idén azonban 18 százalékkal kisebb területen termesztették, 864 ezer hektárra esett a termelés. Az őszi árpa tavaly sokkal jobban ment, 28 százalékkal 400 ezer hektárra nőtt 2023-ban a termőterülete, idén viszont 35 százalékkal zuhant, 260 ezer hektárra. Míg a nyári aratású növények aránya csökkent, az őszi betakarításúaké növekedett. Az idei hozamok pedig mindenhol elmaradtak a várakozásoktól. Ebben a klímaváltozás hatása nyomon követhető, a pockok elszaporodása például nagyban köszönhető az enyhe télnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?