2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Növény

Robotméhekkel rukkolt elő a Walmart

A világon minden harmadik falat élelmiszer a méhek áldásos tevékenységének köszönhető, ezért tömeges pusztulásuk komoly veszélyforrás a mezőgazdaság és a globális éléskamra szempontjából. A Walmart szenzorokkal és kamerákkal felszerelt robotméheket állítana hadrendbe a probléma orvoslására. A rovarok beporzó tevékenysége globálisan 265 milliárd euró gazdasági hasznot termel.
 
 

Az amerikai nagyvállalat szabadalma egy speciális "beporzó drón ". Az önállóan repülni képes kis robotméheket érzékelők és kamerák segítik a növény megtalálásában, és ugyanúgy képesek beporozni az adott növényt, mint az élő méhek. A cégnél az utóbbi időben megszaporodtak az agrár szabadalmak. A CB Insight tech piackutató platform szerint a közelmúltban a Walmart hat mezőgazdasági célú szabadalmat jelentett be, ezek között a növényi károk monitorázására alkalmas eszközöktől a permetező drónokig sokféle újdonság megtalálható.

Ilyesmi lesz a Walmart robotméhe

Az önálló robotok bevonása a gazdálkodásba csökkentheti a költségeket és növelheti a mezőgazdaság hatékonyságát. A házi és a vadon élő méhek végzik a világon élő összes növényfaj 80 százalékénak beporzását, egyetlen méhcsalád 300 millió virágot poroz be naponta. Ezért is baj, hogy a méhek riasztó tempóban pusztulnak az egész világon a globális felmelegedés, az egyre gyakoribb aszályok, a monokultúrás gazdálkodás, a természetes élőhelyek eltűnése, vagy a túlzott vegyszerhasználat miatt. Normális esetben télen a méhcsalád 5-10 százaléka elpusztul, amit tavasszal a természetes szaporulat pótol. Az elmúlt telek során Európában a háziméh-családok mortalitása elérte a 20 százalékot.

A probléma mielőbbi megoldást sürget, így érthető, hogy nem a Walmart az első és egyetlen, aki ilyen robot megteremtésén fáradozik. A Harvard kutatói 2013-ban mutatták be RoboBees névre keresztelt méhméretű robotjukat, amely a debütálás idején csak akkor tudott repülni, ha áramforráshoz kapcsolták. Azóta megoldották ezt a hiányosságot, sőt ma már képes víz alá merülni, vízben úszni vagy felületekhez tapadni a RoboBees továbbfejlesztett változata. Bár a Harvard-méhek több trükköt is képesek végrehajtani, még mindig nem távirányíthatók. A Walmart szabadalmában leírt robotméhek viszont rendelkeznek ezzel a képességgel, valamint a pollen automatikus felismerésére is képesek. Ez azt jelenti, hogy a méhek akár már a közeljövőben bevethetővé válnak a termőföldeken, és nemcsak laborkörülmények között dolgozhatnak.

A Greenpeace számításai szerint a rovarbeporzás globálisan 265 milliárd euró gazdasági hasznot termel, ez az európai mezőgazdaságra vetítve évente 22 milliárd eurónyi érték. Csak Európában 4000 zöldségfajta léte függ a virágbeporzók munkájától, de a gyümölcsfáink nagy részének is van a megporzást végző rovarokra.

Íme, a Greenpeace kisfilmje a robotméhekről:

Tóth Krisztina

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu