2018. április 22. vasárnap Csilla, Noémi

Hírek - Növény

Robotméhekkel rukkolt elő a Walmart

A világon minden harmadik falat élelmiszer a méhek áldásos tevékenységének köszönhető, ezért tömeges pusztulásuk komoly veszélyforrás a mezőgazdaság és a globális éléskamra szempontjából. A Walmart szenzorokkal és kamerákkal felszerelt robotméheket állítana hadrendbe a probléma orvoslására. A rovarok beporzó tevékenysége globálisan 265 milliárd euró gazdasági hasznot termel.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Az amerikai nagyvállalat szabadalma egy speciális "beporzó drón ". Az önállóan repülni képes kis robotméheket érzékelők és kamerák segítik a növény megtalálásában, és ugyanúgy képesek beporozni az adott növényt, mint az élő méhek. A cégnél az utóbbi időben megszaporodtak az agrár szabadalmak. A CB Insight tech piackutató platform szerint a közelmúltban a Walmart hat mezőgazdasági célú szabadalmat jelentett be, ezek között a növényi károk monitorázására alkalmas eszközöktől a permetező drónokig sokféle újdonság megtalálható.

Ilyesmi lesz a Walmart robotméhe

Az önálló robotok bevonása a gazdálkodásba csökkentheti a költségeket és növelheti a mezőgazdaság hatékonyságát. A házi és a vadon élő méhek végzik a világon élő összes növényfaj 80 százalékénak beporzását, egyetlen méhcsalád 300 millió virágot poroz be naponta. Ezért is baj, hogy a méhek riasztó tempóban pusztulnak az egész világon a globális felmelegedés, az egyre gyakoribb aszályok, a monokultúrás gazdálkodás, a természetes élőhelyek eltűnése, vagy a túlzott vegyszerhasználat miatt. Normális esetben télen a méhcsalád 5-10 százaléka elpusztul, amit tavasszal a természetes szaporulat pótol. Az elmúlt telek során Európában a háziméh-családok mortalitása elérte a 20 százalékot.

A probléma mielőbbi megoldást sürget, így érthető, hogy nem a Walmart az első és egyetlen, aki ilyen robot megteremtésén fáradozik. A Harvard kutatói 2013-ban mutatták be RoboBees névre keresztelt méhméretű robotjukat, amely a debütálás idején csak akkor tudott repülni, ha áramforráshoz kapcsolták. Azóta megoldották ezt a hiányosságot, sőt ma már képes víz alá merülni, vízben úszni vagy felületekhez tapadni a RoboBees továbbfejlesztett változata. Bár a Harvard-méhek több trükköt is képesek végrehajtani, még mindig nem távirányíthatók. A Walmart szabadalmában leírt robotméhek viszont rendelkeznek ezzel a képességgel, valamint a pollen automatikus felismerésére is képesek. Ez azt jelenti, hogy a méhek akár már a közeljövőben bevethetővé válnak a termőföldeken, és nemcsak laborkörülmények között dolgozhatnak.

A Greenpeace számításai szerint a rovarbeporzás globálisan 265 milliárd euró gazdasági hasznot termel, ez az európai mezőgazdaságra vetítve évente 22 milliárd eurónyi érték. Csak Európában 4000 zöldségfajta léte függ a virágbeporzók munkájától, de a gyümölcsfáink nagy részének is van a megporzást végző rovarokra.

Íme, a Greenpeace kisfilmje a robotméhekről:

Tóth Krisztina

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu