SAJTÓKÖZLEMÉNY: Kedvezőbb a termékdíj a gazdáknak - állítja a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
2012. január elsejétől jelentősen megváltozott a környezetvédelmi termékdíj törvény. Azok a mezőgazdasági termelők, akik korábban csak a termékeik csomagolása révén voltak kötelezettek, számukra a változás nagyon kedvező, a termékdíj kötelezettség megszűnését jelenti - hangsúlyozza a Magyar Agrárkamara legújabb közleményében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az új törvény általános szabálya szerint nem az fizeti a környezetvédelmi termékdíjat, aki csomagol, hanem a termékdíj kötelezettség a környezetvédelmi termékdíj köteles csomagolószer első belföldi forgalomba hozóját, vagy első saját célú felhasználóját terheli. Ez azt jelenti, hogy a forgalmazók, kereskedők és a gyártók bevallják és megfizetik a termékdíjat, így a csomagolószer felhasználóját - mint a mezőgazdasági termelőket is - nem érinti a kötelezettség, és mentesülnek az adminisztrációs terhek alól.

Új szabályok szerint alakult a termékdíj átalány rendszere is - figyelmeztet az Agrárkamara. Az átalánykötelezettséget a termelő az előzőekben írt általános szabályoktól eltérően választhatja, de csak akkor, ha a kereskedőtől, vagy a gyártótól megvásárolt csomagolószert saját maga csomagolás előállítására, vagy a csomagolószert újrahasználható csomagolóeszközként használja fel. Az átalány kötelezettség választásáról külön nyilatkoznia kell a termelőnek már akkor, amikor a környezetvédelmi termékdíj köteles csomagolószert megvásárolja. Ha a mezőgazdasági termelő nem végez ilyen tevékenységet és nem él nyilatkozattétellel a kereskedő, vagy a gyártó felé, kötelezettsége a csomagolószer felhasználásából eredően nem keletkezik.

Milyen tennivalói maradtak a mezőgazdasági termelőknek 2012-ben a környezetvédelmi termékdíj köteles csomagolószer használatával kapcsolatban?
Először is nagyon fontos, hogy 2012. március 31-ig meg kell fizetni a termékdíjat azoknak a termelőknek, akik 2011-évben a termékdíj átalány hatálya alá tartoztak, mert ez még az előző évi kötelezettség pénzügyi rendezését jelenti. Ha 2011-ben a gazdálkodó mezőgazdasági termelésből származó árbevétele nem haladta meg a 10 millió forintot, a termékdíj átalány összege 2000 forint, ha az árbevétel 10 és 50 millió forint között alakult, a fizetendő átalány összege 7000 forint - hívja fel a figyelmet az agrárköztestület.

Az új szabályok szerint 2012-re vonatkozóan a mezőgazdasági termelők többségének nincsenek kötelezettségei. Aki pedig nyilatkozat alapján választja 2012-ben az átalányfizetési kötelezettséget, annak 2012. április 20-ig kell a bejelentkezési kötelezettségét megtenni a NAV vámszervhez - hangsúlyozza a Magyar Agrárkamara.

További információk a Magyar Agrárkamara honlapján találhatók.
(http://www.agrarkamara.hu/Jogszabályokpályázatok/Környezetvédelmitermékdíj.aspx)

Forrás: MA

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02