Semmire nem volt elég az eső: óriási a szárazság, szenved a kukorica és a napraforgó

Semmire nem volt elég az eső: óriási a szárazság, szenved a kukorica és a napraforgó

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok heves zivatarai az ország középső és északi részén többfelé hozták meg a régóta várt csapadékot. Bár helyenként károkozó szélvihar, jég és felhőszakadás is előfordult, és a javában zajló aratást is hátráltatta, a csapadékra hatalmas szükség volt. Viszont nagy területek maradtak ki az esőből, miközben a napraforgó és kukorica táblák tovább szenvednek. Ma északkeleten, majd csütörtöktől ismét sokfelé várhatók záporok, zivatarok, van remény a csapadékhiány mérséklődésére.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt héten hétfőn délnyugaton hullott kevés eső az országban, ezt követően pedig csak pénteken érkezett újabb csapadék - írja a met.hu. Akkor az ország középső részein, míg vasárnap az északi országrészben fordultak elő heves záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadással, jéggel. A péntektől lehullott csapadék mennyisége többfelé meghaladta a 20-30 mm-t is, sőt 60-80 mm is előfordult. Ugyanakkor nagy területek maradtak ezúttal is szárazon. Az elmúlt 30 és 90 nap során országszerte hatalmas csapadékhiány halmozódott föl. Az utóbbi napok csapadékából kimaradt tájakon a talajoknak már a felső egy méteres rétege is igen száraz, a növények számára hasznosítható víztartalomnak mindössze 30-40%-át tartalmazza. Ugyanakkor északon és a középső országrészben sokfelé átnedvesedett a talajok felszín közeli rétege, és ahol 20 mm-nél nagyobb mennyiség esett, ott jutott a nedvességből a 20-50 cm közötti talajrétegbe is. Az előző hét hozta meg az idei nyár második hőhullámát, mely csütörtökön tetőzött. A hőmérséklet csúcsértéke akkor 33 és 39 Celsius fok között alakult. A pénteki hidegfront hozott pár fokos enyhülést.

A kalászosok és a repce aratása zajlik, a déli országrészben már nagyrészt végeztek is a munkákkal. Békés megyei termelők arról számoltak be, hogy őszi árpából 7, míg búzából 8 t/ha fölötti termésátlagok is születtek. A júniusi szárazság miatt pedig a szemek rövidebbek, kisebbek lettek. A napraforgó egyre többfelé virágzik az országban. A szárazság miatt rendkívül vegyesek az állományok, táblán belül is nagy különbségek vannak. Jelentősen lemaradt, gyengén fejlett állományok is láthatók, a keleti országrészben helyenként combig érő, megöregedett táblák is vannak.Hasonlóan szenved sokfelé a kukorica is a csapadékhiánytól, itt még nagyobbak a különbségek, sokfelé furulyáznak a levelek. Egyébként északon még csak helyenként, az Alföldön már sokfelé a címerhányás fenológiai fázisában jár a növény. A Tiszántúlon látni derékig érő, címeres táblákat is. Ahol az elmúlt napokban esett legalább 20 mm csapadék, arrafelé fellélegeztek a növények és a gazdák, de további kiadós csapadékra lenne szükség. A növények az eddig elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni.

Az előttünk álló 6-8 nap során folytatódik a zivataros időjárás, bár kedden átmenetileg egyáltalán nem várható csapadék, és szerdán is csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok. A jelenlegi számítások szerint csütörtöktől nő meg a csapadék esélye egészen a hét végéig, viszont a jellege záporos marad. Ez pedig azt is jelenti, hogy az eloszlása ezúttal sem lesz egyenletes, egyes területek akár teljesen ki is maradhatnak. A hét végéig összességében nagyobb területen is hullhat területi átlagban 20-30 mm csapadék. A talaj nedvességtartalma jó eséllyel nőhet a hét végére. A hőmérséklet ismét emelkedik, kedden és szerdán 33-39 fok között lesz a csúcsérték. Ezt követően pár fokot mérséklődik majd a nappali hőség. A levegő páratartalma kedden és szerdán a legmelegebb órákban nagy területen csökkenhet 30% alá, légköri aszályt okozva. A délies szelet kedden és szerdán főleg a Dunántúlon kísérik erős széllökések, de a zivatarok környezetében viharos, károkozó széllökések is előfordulhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03