2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Növény

Sokat buktak, akik eladták napraforgóikat

Azon napraforgó termesztők, akik az év végén, vagy csak jövőre adják el terményüket, százezer forint tiszta haszonnal számolhatnak, a termesztési költségen kívül – írja a baon.hu.
 
 

Már csak kevés napraforgó maradhatott a magtárakban a Felső-Kiskunság területén, a legtöbb gazdaság 90-95 ezer forintért adott túl a terményen – mondta el a baon.hu-nak Gáspár Ferenc a szabadszállási gazdakör elnöke. Többségben szerződés kötelezte a gazdákat a betakarításkor történő eladásra, ők a repcének és napraforgónak tonnáján nagyjából 40-50 ezer forintot buktak.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) áruszekciójában 126 ezer forintot ért el decemberi határidőre a nagy olajtartalmú napraforgó, de ez márciusig várhatóan a 131,5 ezer forintot is el fogja érni. Ez az emelkedés pont a kétszeresét eredményezte a tavaly novemberi világkereskedelmi árfolyamhoz képest.

A jövő augusztusi tőzsdei előrejelzés szerint a repce is fellendül, 110 ezer forintot jelenthet tonnánként. Sajnos a hazai termelők erről az őszinél lényegesen jobban jövedelmező ciklusról lemaradtak. Nyáron amikor a kerekedők a gazdákat megkeresték 70-75 ezer forintos ajánlatukkal, sokan inkább bíztak az árak növekedésében. Később kiderült, hogy ők döntöttek jól, mivel feljebb is ment 90-95 ezerre, de akkor már sokan eladták, mivel nem hitték, hogy ez még feljebb mehet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu