Súlyos döntés született: megtiltották ezeknek a vetőmagoknak a szabadföldi vetését

Súlyos döntés született: megtiltották ezeknek a vetőmagoknak a szabadföldi vetését

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság 15 évvel meghosszabbította a metalaxil-M gombaölő szer hatóanyag jóváhagyását, ugyanakkor 2021. június 1-től a hatóanyaggal csávázott magok szabadföldi vetését megtiltotta.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem sikerült eloszlatni a metalaxil-M hatóanyaggal kezelt vetőmagvak madarak és emlősök általi fogyasztásából fakadó kockázatokat, ezért az engedélyező hatóság az alábbi növényvédő szerekkel csávázott magok vetését zárt termesztő berendezésre korlátozta:

  • Apron XL 350 FS;
  • Maxim Quattro;
  • Maxim XL 035 FS;
  • Wakil XL 32,5 WG;
  • Vibrance XL

A hatóanyagot gyártó cég vizsgálati eredményeit a környezeti kockázatok alapján - az EFSA koordinálásában - felülvizsgálják. Amennyiben megállapítást nyer, hogy a szabadföldi vetés esetén is elfogadható a kockázat, a korlátozást az Európai Bizottság feloldhatja. Ha a kockázatot nem sikerül maradéktalanul kizárni, akkor a hatóanyaggal csávázott vetőmagok továbbra sem vethetők szabadföldön. Az új adatok értékelése várhatóan ebben az évben befejeződik, döntés a jövő év elején várható - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?