2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Növény

Súlyosbodik a tenyésztők és feldolgozók helyzete

A mezőgazdasági árak eltérő növekedési üteme tovább nehezíti az állattenyésztők és feldolgozók helyzetét Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője szerint.
 
 

„A legutóbb publikált KSH adatok alapján januárban 18,1%-kal nőttek a mezőgazdasági árak. Az adatok mögött azonban azt is látni kell, hogy a növényi termékek, valamint az élő állatok és állati termékek árnövekedésének üteme továbbra is jelentős mértékben eltér egymástól, így egyre nagyobb szakadék van az agrárszektor két fő ágazatának jövedelemtermelő képessége között. Ennek megoldását már nem lehet rövid távú finanszírozási eszközökkel, banki hitellel kezelni, ezért a teljes ágazat gazdaságpolitikai átgondolására van szükség” – nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„A KSH által publikált mezőgazdasági árak januári változása beleillik abba a több éve tartó trendbe, hogy a növényi termékek, valamint az élő állatok és állati termékek árnövekedése között igen jelentős eltérés tapasztalható. Ennek oka, hogy a növénytermesztők a világpiaci árak emelkedésével összhangban folyamatosan növelni tudják áraikat, az állattenyésztők és feldolgozók viszont csak részben, vagy egyáltalán nem tudják érvényesíteni a megnövekedett - főként takarmány és energia - költségeket a kereskedelemben. Ennek következménye pedig, hogy az agrárszektor egyre inkább kettészakad, és miközben a növénytermesztési ágazat komoly jövedelmet tud termelni, addig az állattenyésztő és húsfeldolgozó cégek jövedelemtermelő képessége eltűnik. Mivel ez már nem rövid távú finanszírozási probléma, amelyet akár banki forrás bevonásával orvosolni lehet, hanem hosszú távú nyereségességi kérdés, ezért a teljes ágazat gazdaságpolitikai átgondolást igényel” – hangsúlyozta Tresó István.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu