Súlyosbodik a tenyésztők és feldolgozók helyzete

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági árak eltérő növekedési üteme tovább nehezíti az állattenyésztők és feldolgozók helyzetét Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője szerint.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"A legutóbb publikált KSH adatok alapján januárban 18,1%-kal nőttek a mezőgazdasági árak. Az adatok mögött azonban azt is látni kell, hogy a növényi termékek, valamint az élő állatok és állati termékek árnövekedésének üteme továbbra is jelentős mértékben eltér egymástól, így egyre nagyobb szakadék van az agrárszektor két fő ágazatának jövedelemtermelő képessége között. Ennek megoldását már nem lehet rövid távú finanszírozási eszközökkel, banki hitellel kezelni, ezért a teljes ágazat gazdaságpolitikai átgondolására van szükség" - nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

"A KSH által publikált mezőgazdasági árak januári változása beleillik abba a több éve tartó trendbe, hogy a növényi termékek, valamint az élő állatok és állati termékek árnövekedése között igen jelentős eltérés tapasztalható. Ennek oka, hogy a növénytermesztők a világpiaci árak emelkedésével összhangban folyamatosan növelni tudják áraikat, az állattenyésztők és feldolgozók viszont csak részben, vagy egyáltalán nem tudják érvényesíteni a megnövekedett - főként takarmány és energia - költségeket a kereskedelemben. Ennek következménye pedig, hogy az agrárszektor egyre inkább kettészakad, és miközben a növénytermesztési ágazat komoly jövedelmet tud termelni, addig az állattenyésztő és húsfeldolgozó cégek jövedelemtermelő képessége eltűnik. Mivel ez már nem rövid távú finanszírozási probléma, amelyet akár banki forrás bevonásával orvosolni lehet, hanem hosszú távú nyereségességi kérdés, ezért a teljes ágazat gazdaságpolitikai átgondolást igényel" - hangsúlyozta Tresó István.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03