2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Növény

Szigorúbb szabályok jönnek: pórul járhat az a földtulajdonos, aki ezeket nem tartja be

A hatályos jogi szabályozás értelmében (221/2008. (VIII. 30.) Korm. rendelet) a földhasználó egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A hatóság ellenőrzi a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartását. A helyszíni ellenőrzés elvégzése belterületen a jegyző, külterületen a kormányhivatal, mint ingatlanügyi hatóság feladata.
 
 

Június 5-étől jelentősen változott a parlagfű elleni közérdekű védekezés szabályozása. Ennek értelmében ha az adott részen a gyomnövény-fertőzöttség mértéke meghaladja a 30%-ot, a kultúrnövény tőszámától függetlenül minden esetben le kell kaszálni a területet – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A NAK kiemelten kéri tagjait és minden gazdát, hogy a szankcionálás elkerülése érdekében fokozottan figyeljék tábláikat, hiszen a rendelet módosítás miatt a szankció mellett a normál, beállott tőszámú állományban bekövetkezett parlagfű-fertőzöttség miatt felszámolhatják az állományt. A parlagfű elleni védekezésről bővebb információk ezen az oldalon találhatóak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu