2021. április 19. hétfő Emma

Hírek - Növény

Talaj nélkül is van élet - De még mennyire! (+videó)

Egy brit agrár-tech cég aeropóniás technológiát fejlesztett ki, amely nagyban növelné a klímaváltozás miatt egyre sérülékenyebb élelmiszerbiztonságot. A vízpárában lebegő gyökerek a szabadföldi termelés vízigényének 5 százalékával is beérik, a rendszer termelékenysége a hidropóniát is 70 százalékkal felülmúlja.
 
 

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól.

2050-re az emberiségnek 70 százalékkal növelnie kell az élelmiszer-termelést, hogy az akkorra 9 milliárdra duzzadó lakosság táplálákhoz jusson. A meglévő mezőgazdasági módszerek nem elegendőek ahhoz, hogy ezt a növekvő globális népességet megfelelő mennyiségű élelemmel ellása, arról nem is beszélve, hogy mindezt 25 százalékkal kevesebb termőföldön, a jelenlegihez képest degradáltabb talajminőségen kell megtenni, az éghajlatváltozás kihívásait nem is említve. Nagy Britanniába a legtöbb „friss” termék a szezonon kívül import áruként érkezik az országba, gyakran több száz mérföldet utazik, mire a fogyasztók asztalára kerül, ami hatalmas pazarlást és környezetterhelést jelent a teljes ellátási láncban.

A brit LettUs Grow agrár startup cég egyik innovációja erre a problémára próbál választ adni: az általuk kifejlesztett aeropóniás technológiával a jelenleginél jóval hatékonyabban lehetne vertikális farmokon zöldségféléket termelni. Az Egyesült Királyság innovációs ügynöksége, az Innovate UK, 400 ezer fonttal támogatja az agrár-tech cég közel 700 ezer fontos (bő 254 millió forintos) projektjét, amely hozzájárulhat az élelmiszerbiztonság növeléséhez. A LettUs Grow nevű startup az állami támogatás révén nagyjából egymillió font felett rendelkezik, és a kutatásban részt vesz a Bristoli Egyetem is.

Mi micsoda a talaj néküli termesztési rendszerekben?
- Az akvapónia az akvakultúrára épül, azaz egy tógazdasággal kombinálja a növénytermesztést. A halakról elfolyó víz tápértékét is hasznosítja.
- A hidropónia egy olyan vízfelületen "úsztatott" növényzetet jelent, amelyben a bevitt tápanyagokat mesterségesen adagolják a "tápoldatba", majd a felhasznált vizet visszakeringetik a rendszerbe.
- Az aeropóniás technológiában vízfelülettel sem érintkezik a növény, egyfajta dunsztos párában lógnak a gyökerei, maga a pára hordozza a tápelemeket.
A LettUs Grow szabadalmaztatott aeroponikus rendszerével a már működő hidropóniás termeléshez képest 70 százalékkal több leveles zöldséget, salátát és gyógynövényt lehet termeszteni.

Az aeroponiás termelés során a talaj használata helyett a növényi gyökerek tápanyagban gazdag ködben szuszpendálódnak. Ez nemcsak a gyökerek jobb oxigén-ellátását teszi lehetővé, de a növények is ízletesebbek lesznek és gyorsabban nőnek, mint a hagyományos hidropónikus termelés során.

A klasszikus szabadföldi gazdálkodáshoz képest 95 százalékkal alacsonyabb a technológia vízigénye

– olvasható a cég közleményében. A növények LED-es fényforrás segítségével fotoszintetizálják és raktározzák el az energiát. A cég nem használ rovar- vagy gombaölő szereket, illetve azzal, hogy városokba telepítik ezeket a üvegházakat, nagymértékben rövidül a mezőgazdasági termék útja a termőföldtől az asztalig, ezáltal jóval kisebb a módszer környezeti lábnyoma is.


Charlie Guy, a vállalkozás alapítója és ügyvezető igazgatója szerint a magán- és közfinanszírozás beiktatása a vállalatba lehetővé teszi számukra, hogy felgyorsítsák ennek a világon az egyik a legfejlettebbnek technológiájú létesítményének a kiépítését. „A globális agrár-technológiai ipar mostanra nagyon izgalmassá vált azzal, hogy szükségszerűen az élelmiszertermelés gazdasági és környezeti fenntarthatóságának javítása került a fejlesztések középpontjába” – tette hozzá.

Az innováció létfontosságú a hosszú távú élelmiszerbiztonság és a fenntarthatóság biztosításához – véli Matias Wibowo, a projektet támogató ClearlySo befektetési igazgatója. Szerinte a LettUs Grow az egyik zászlóshajója a vertikális okosfarmok mozgalmának, amely jelenleg gyorsan fejlődik a városi környezetben. Befektetőik látják az értéket mind a pénzügyi, mind a környezeti, társadalmi hozamok tekintetében, ezért is álltak a fejlesztőcég mellé.

Tóth Krisztina

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu