Zöldségek a pincéből: elképesztő, ahogy ez a magyar cég termeszti a növényeket

MTI
Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.

Szűcs Endre, a bedrock.farm Kft. alapító társtulajdonosa elmondta: a termelést 2020 közepén kezdték meg a fővárosban, most a nagyjából 175 négyzetméter alapterületű, Lónyay utcai pincegazdaságukban dolgoznak. A technológiájuk hidropónián és aeropónián alapul, ezen kívül speciális lámpákkal, szivattyúkkal és légkondicionáló berendezésekkel, többszintes polcrendszeren alakítják ki a leveles zöldeknek, a mikrozöldségeknek és a fűszernövényeknek megfelelő környezetet. A rendszer elemeinek egy részét ezzel foglalkozó cégektől rendelik, vannak olyan elemek, amelyeket 3D-nyomtatással maguk állítanak elő, bizonyos alkatrészeket pedig némi kreatív gondolkodással fillérekért, itthonról is be tudnak szerezni.

A kiválóan magas minőséget az év minden napján tudják biztosítani. Így a helyiség egy négyzetméternyi alapterületén 7 négyzetméternyi termesztési felületet tudnak kialakítani. Kínálatunkban harmincféle növény kapható állandóan, köztük retek, kapor, bazsalikom, koriander, cukorborsó és zsázsa is, de vevői igény szerint bármikor bővítenek

- tudatta Szűcs Endre.

A szakember beszélt arról is, hogy 2021-ben összessen 21,5 ezer adagot értékesítettek 126 különböző fajta növényből 57 partnerük számára, az idén partnereik száma már 70-re nőtt. Tavaly november óta megduplázták termesztési kapacitásukat, de így is másfélszer több megrendelésük van, mint amennyit ki tudnak szolgálni. Elsősorban éttermekkel dolgoznak, de online és kiskereskedelmi üzletekben is kaphatók a terményeik - tette hozzá.

A bedrock.farm Kft. szakemberei elárulták, hogy számos növényfajjal végeztek kísérleteket, és hogy mindegyikből, még a kudarcba fulladt próbálkozásokból is tanultak valamit. Elméletileg bármilyen növényt, zöldséget vagy gyümölcsöt elő tudnának állítani a pincegazdaságban, a kérdés azonban az, hogy ez mennyire lenne gazdaságos. Ahogy fogalmaztak, akár barackot is tudnának nevelni odalent, de az annyiba kerülne, hogy aztán senki se venné meg.

Szűcs Endre a vállalat terveit illetően elmondta: azon dolgoznak, hogy bővítsék a termelést, és kialakítsák a helyben termesztés franchise-hálózatát a technológia értékesítésével. Eddig személyes megtakarításaik mellett hazai befektetők csatlakoztak fejlesztésükhöz, külföldi piacralépésük megalapozásához újabb befektetési kört várnak.

A beltéri farmok esetében meghatározó a fény szerepe: a led-technológia elterjedése az üvegházi növénytermesztés forradalmát hozta, mivel lehetővé vált a növénytermesztéshez szükséges, a napéhoz hasonló fény energiahatékony előállítása. Fenntarthatósági szempontból előnyös, hogy a beltéri termesztés vízigénye kisebb a kültérinél, és termőföldet sem igényel. A kártevők és szennyeződések nem jutnak be a zárt rendszerbe, így a növényvédőszerek használata is kizárható - magyarázta a szakember. Szavai szerint a modern üvegház inkább ipar 4.0-s egységnek számít, nem mezőgazdaságinak, szenzorok, drónok, szoftverek és a mesterséges intelligencia világa.

(A cikkben szereplő képeket Szedlák Levente készítette.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 10. 15:31