2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina

Hírek - Növény

Támadnak a pockok és a bolhák!

Az idei repceszezon legnagyobb növényvédelmi problémája, hogy a zöldítésnek elvetett keresztesvirágú növényeken hihetetlen tömegben képes volt felszaporodni a repcét károsító bolhafajok népessége, illetve a repcedarázs egy generációja - írja növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu-n. Készülhetünk a pocokinvázióra is, a rágcsálóirtó már megkapta a szükséghelyzeti engedélyt.
 
 

A rovarölő szerrel csávázott repcevetésekben napjainkra már semmit sem ér a készítmény hatása (az csak  4 leveles korig véd), a rovarok pedig továbbra is zavartalanul telepszenek át a zöldítésből az egyre fejlettebb repcetáblák növényállományára. Több gazdálkodó idő előtti letárcsázással igyekezett megszakítani a szaporodási láncot, de a többség inkább kivár, ez pedig vajmi keveset ér. Védekezés nélkül most is tömeges a repcebolhapopuláció a vetéseken, a hűvösebb idő ellenére a repcedarázs is még mindig rajzik, és rakja tojásait a repce leveleire. A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani. A hűvösebb időjárás miatt ebben az időszakban már inkább a piretroid hatóanyagú készítményekkel és azok kombinációival lehet hatékonyan megakadályozni a további kártételeket.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A mezei pocok őszi kártétele tájegységenként igen változatos képet mutat. Van ahol azonnali beavatkozás indokolt, másutt a fertőzés még most is csak az évelő pillangósterületekre és a ruderáliákra korlátozódik. Minden eshetőségre felkészülve ismét országos felhasználásra szükséghelyzeti engedélyt kapott a Pocok-Tox rágcsálóirtó készítmény, így indokolt esetben, konkrét fertőzési adatokkal alátámasztva, szigorú feltételek mellett elvégezhető a pocokirtás. A védekezés elvégzéséhez az engedélyt a területileg illetékes kormányhivataltól lehet kérni.

Bár az őszi kalászos növényeknek még csak elenyésző hányada kelt ki, intő jel, hogy a fűféle növényeken egyre több szárnyas levéltetűt lehet látni, és a fénycsapdákban, a színes ragacsos fogólapokban sok a gabonaféléken károsító levéltetűfaj. Ezek a levéltetvek hamarosan megjelennek a frissen kikelt árpán és búzán, így rövid időn belül szívogató kolóniákkal találkozhatunk majd. A levéltetvek mellett várható a gabonaféléken károsító kabócafajok megjelenése is. A korai időszakban kialakuló fertőzés a gabonát károsító vírusfertőzés megjelenését is jelenti. Már most érdemes kihelyezni a vetések szegélyébe a levéltetvek megfigyelésére szolgáló sárga vagy zöldessárga ragacsos fogólapokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu