2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Növény

Tilalom lépett életbe az országban: ezekben a megyékben mostantól tilos a tűzgyújtás

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) úgy döntött, hogy 2022. június 30-tól két újabb megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom Pest és Veszprém megye mellett továbbra is érvényben marad Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben is.
 
 

Újabb két megyében rendelték el a tűzgyújtási tilalmat a tartós kánikula okozta szárazság miatt, így 2022. június 30-tól tilos tüzet gyújtani Pest megye és Veszprém megye teljes területén. A jelenlegi elrendeléssel érintett területek nagy kiterjedésű, magas tűzveszélyességű erdőállománnyal rendelkeznek, sok esetben a lakott területek közé ékelve - olvasható a Nébih oldalán. A talaj mindkét megyében kritikusan száraz, csapadék továbbra sem várható és előreláthatólag folytatódik a kánikula. Mindezek miatt nagy az esély az intenzív, gyorsan terjedő felszíni tüzek kialakulására.

A döntést a fokozott tűzkockázatot figyelembe véve hozta meg a Nébih a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével. Emellett fenntartják a korábban bevezetett korlátozást a hat alföldi megyében, azaz Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról további részletek ezen az linken, illetve az ezen a honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!