2020. július 10. péntek Amália

Hírek - Növény

Több millió tonna kukoricát vitt el az aszály

Várhatóan 6,0-6,5 tonna lesz a takarmánykukorica idei átlagos hektáronkénti hozama a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint. Ez 25-30 százalékos csökkenést jelenthet a tavalyi terméseredményekhez képest. Az össztermés 6,0-6,5 millió tonna lehet, szemben a tavalyi 8,73 millió tonnával. Így – legalábbis az elmúlt évhez képest – több mint kétmillió tonnával csökkenthette a termést a nyári hőség és aszály.
 
 

Hektáronként 6,0-6,5 tonnás átlagtermést vár az idén takarmánykukoricából a Földművelésügyi Minisztérium – mondta az MTI szerint Czerván György, az agrártárca államtitkára a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK). A KSH adatai szerint 2016-ban az átlaghozam 8,63 tonna/hektár volt, így az idei termés 25-30 százalékkal lehet kisebb. A visszaesésben főként a nyári aszályos időjárás játszik szerepet.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, idén tavasszal még az is felmerült, hogy a kukorica vetésterülete egymillió hektár alá csökken. Az FM adatai szerint viszont a betakarítható terület végeredményben több mint egymillió hektár lehet. Így 6,0-6,5 millió tonnás össztermés valószínűsíthető, szemben a 2016-ban elért 8,73 millió tonnával. Az időjárás tehát több mint kétmillió tonnával csökkenthette a betakarítható termést 2016-hoz képest.

Napraforgóból 2,8 millió tonna lehet az átlagtermés 660 ezer hektáros területen. Gabonából az idén 1,7 millió hektárról 7,8 millió tonna termést takarítottak be a gazdák. A búzamennyiség mintegy 5 millió tonna lett.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu