Több millió tonna kukoricát vitt el az aszály

agrarszektor.hu
Várhatóan 6,0-6,5 tonna lesz a takarmánykukorica idei átlagos hektáronkénti hozama a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint. Ez 25-30 százalékos csökkenést jelenthet a tavalyi terméseredményekhez képest. Az össztermés 6,0-6,5 millió tonna lehet, szemben a tavalyi 8,73 millió tonnával. Így - legalábbis az elmúlt évhez képest - több mint kétmillió tonnával csökkenthette a termést a nyári hőség és aszály.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hektáronként 6,0-6,5 tonnás átlagtermést vár az idén takarmánykukoricából a Földművelésügyi Minisztérium - mondta az MTI szerint Czerván György, az agrártárca államtitkára a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK). A KSH adatai szerint 2016-ban az átlaghozam 8,63 tonna/hektár volt, így az idei termés 25-30 százalékkal lehet kisebb. A visszaesésben főként a nyári aszályos időjárás játszik szerepet.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, idén tavasszal még az is felmerült, hogy a kukorica vetésterülete egymillió hektár alá csökken. Az FM adatai szerint viszont a betakarítható terület végeredményben több mint egymillió hektár lehet. Így 6,0-6,5 millió tonnás össztermés valószínűsíthető, szemben a 2016-ban elért 8,73 millió tonnával. Az időjárás tehát több mint kétmillió tonnával csökkenthette a betakarítható termést 2016-hoz képest.

Napraforgóból 2,8 millió tonna lehet az átlagtermés 660 ezer hektáros területen. Gabonából az idén 1,7 millió hektárról 7,8 millió tonna termést takarítottak be a gazdák. A búzamennyiség mintegy 5 millió tonna lett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?