Többet, szárazabbat KEVESEBBŐL (2. rész)

Többet, szárazabbat KEVESEBBŐL (2. rész) (x)

agrarszektor.hu
A nagy termőképesség és jó tápanyag-reakció mellett kulcsfontosságú a kukoricák gyors vízleadása is.

Ezt a kérdéskört boncolgattuk előző cikkünkben, amit néhány új adattal egészítünk most ki.

A SAATEN-UNION idén is elvégezte azokat a fejlesztési kísérleteket, amelyekkel a termelést nehezítő legtöbb körülménynek ellenálló, kiegyenlített termőképességű, dinamikus vízleadású, magas jövedelmezőséget biztosító kukoricahibridekkel tudunk versenyképes megoldásokat nyújtani partnereinknek. Technológiai kísérleteink eredményeképpen egyre több és pontosabb információval szolgálhatunk a kifejezetten intenzív vagy akár az extenzív termesztéstechnológiában gondolkodó gazdálkodók számára is.

Ebben az évben a szélsőséges időjárás mellett váratlan gazdasági, az input anyagokkal összefüggő nehézségek is hátráltatták a termelők munkáját. Ezek egyike az energiahordozók árának ugrásszerű emelkedése, ami miatt még nagyobb jelentősége van a dinamikus vízleadású kukoricahibrideknek, valamint a betakarításkori alacsony szemnedvességnek, amire kiemelt figyelmet fordítunk portfóliónk kialakításakor.

 

A termelőket érzékenyen érintő másik kihívást a műtrágyapiac ellátási problémái és az árak elszabadulása okozza. Emiatt válnak különösen fontossá és szolgáltatnak értékes információkat a Püskiben és Debrecenben folytatott nitrogénreakció-vizsgálataink, melyekről előző cikkünkben írtunk bővebben. A rendelkezésünkre álló adatok időközben Püskiből származó eredményekkel bővültek, ami alapján jól kirajzolódnak a különböző régiókban uralkodó talaj- és környezeti hatások.

REPLIK (FAO 380) nevű csúcshibridünk már évek óta bizonyítja kiemelkedő termőhelyi stabilitását és magas szintű jövedelmezőségét. Kísérleteink alapján nem feltétlenül szükséges a maximálisan engedélyezett nitrogénmennyiség kijuttatása ahhoz, hogy magas hozamokat érjünk el vele, szem előtt tartva a jövedelmezőséget.

A már jól ismert BADIANE (FAO 360) nevű hibridünk csapadékosabb évjáratokban, jó vízgazdálkodású területeken akár a REPLIK teljesítményét is felülmúlhatja. Ehhez az eredményhez dinamikus vízleadása is hozzájárul. Figyelemre méltó vízleadó képességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hivatalos és a saját kísérleteink alapján is rendszeresen a legalacsonyabb szemnedvességgel kerül betakarításra, aminek köszönhetően a szárítási költségek jelentősen csökkenthetők.

Két tavaly bevezetett, hazai elismeréssel rendelkező hibridünk a BARINGTON és a CALI. A BARINGTON (FAO 350) kiválóan alkalmazkodik minden hazai termelési adottsághoz, a száraz és a jó vízellátottságú területeken is kiemelkedő eredményt ért el a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben, és 9 hazai termőhely átlagában csaknem 12 t/ha-os termést adott. A CALI (FAO 370) minden termesztési körülmény között jól kalkulálható haszonnal termeszthető. A hazai fajtaregisztrációs kísérletekben elért eredményei alátámasztják kiemelkedő termőképességét és termésstabilitását, hiszen a száraz és a jó csapadékellátottságú területeken is kimagasló eredményt ért el. Eredményeink alapján 75 000 tő/hektárral vetve kimagasló hozamra képes.

Kínálatunk középérésű csoportjának már jól ismert tagja az ELDACAR (FAO 430) nevű kukoricahibridünk, mely átlagon felüli gyökérrendszert fejleszt, így megdőlésre sem hajlamos. Bátran ajánljuk azon partnereinknek, akik gyengébb adottságú termőterülettel rendelkeznek, vagy átlagosnak mondható körülmények között gazdálkodnak, viszont megbízhatóan magas termésszinteket szeretnének elérni.

Intenzív gazdálkodást folytató, esetleg hibridkalászosokat is vető partnereink számára kiváló alternatívát jelent a PIAFF (FAO 340), melyet bátran ajánlunk mindenkinek, aki az őszi vetések előtt korai betakarítást tervez, viszont nem hajlandó lemondani a magas termésszintekről. Amennyiben mégis megkésett betakarításra kerülne sor, ezt is lehetővé teszi a hibrid kiemelkedő fuzárium-ellenállósága.

2021-ben két új szemes hibridet vezetünk be, melyekről még várjuk a legfrissebb eredményeket, de a korábbi fajta­regisztrációs és szelekciós kísérleteink, valamint az idei szezonban látottak alapján bízunk benne, hogy minden hazai elvárásnak eleget tesznek. Az SU RAPIROL (FAO 360) kiemelkedő adaptációs képességével, erős szárával, dinamikus vízleadásával és aszályos időszakokban is jól termékenyülő csöveivel bizonyította létjogosultságát kínálatunkban. Vetését 70-75 000 tő/hektáros sűrűséggel ajánljuk. A SYNOPSIS (FAO 390) jól sűríthető hibrid, így a benne rejlő potenciál kihasználása érdekében 75 000 tő/ha sűrűséggel érdemes vetni. A hazai fajtaregisztrációs eredményeivel már szintén bizonyította rátermettségét. Ez a nagyon jó vízleadó képességű, jól alkalmazkodó hibrid az ország egész területén biztonsággal termeszthető.

Új silóhibridünk a FILIGRAN (FAO 520), mely nagy zöldtömegének és szemkihozatalának köszönhetően kiválóan szerepelt a francia és németországi silózási kísérleteinkben, továbbá hazai kisparcellás kísérleteink alapján Magyarország egész területén biztonsággal termeszthető.

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek és a folyamatosan zajló fejlesztési munkáknak, valamint területi képviselő kollégáink magas szintű ismereteinek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igényre tud megoldást nyújtani. Válasszuk ki együtt az Önnek legmegfelelőbb kukoricát!

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu


 

 

 

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?