2021. március 2. kedd Lujza

Hírek - Növény

Trump elnöki rendeletben sürgeti a génmódosított termékek gyorsabb engedélyezését

Az Egyesült Államok elnöke arra utasította az állami szerveket, hogy egyszerűsítsék és gyorsítsák fel a génmódosított termékek engedélyeztetési eljárásait - áll a Fehér Ház sajtóközleményében. Trump a héten már másodszor állt ki teljes mellszélességgel a génmódosítás mellett.
 
 

Elnöki rendeletet adott ki Donald Trump, amiben arra utasítja a szövetségi hivatalokat, hogy a mezőgazdasági-biotechnológiai szabályozási folyamatokat egyszerűsítsék le - áll a közleményben. A rendeletben az áll, hogy a biotechnológiai termékek, vagyis a GMO-k felügyeletének tudományos alapúnak, aktuálisnak és hatékonynak kell lennie. A rendelet azokra az állatokra és növényekre vonatkozik, amelyek "in vivo" (élő szervezetként), vagy "in vitro" (laboratóriumban) genetikailag módosított információkat hordoznak.

A Fehér Ház szerint a rendelet csökkenti a fejlesztői költségeket és csökkenti a bizonytalanságot az engedélyeztetési folyamat során. A közlemény hozzáteszi:

1993 és 2017 között minden évben átlagosan öt GM-növényt engedélyezett az amerikai agrárminisztérium.


A Biotechnológiai Innováció nevű szervezet, amely a GMO-ipar szereplőit tömöríti (mint újabban a Bayer AG), üdvözölte a döntést. Kommentárjuk szerint a rendelet 

fontos lépés abba az irányba, hogy a kormányzati politika ne hátráltassa a XXI. századi biotechnológiát abban, hogy a globális kihívásokat kezelje

 - idézte a Reuters a szervezetet. Korábban az agrárszektor.hu-n azt írtuk: az Egyesült Államok újfajta szabályozást vezetne be a GMO-k területén, ahol a gazdálkodók és a fejlesztők szinte teljesen szabad kezet kapnának. Az Egyesült Államok a múlt héten azt is közölte a Világkereskedelmi Szervezettel (World Trade Organization, WTO), hogy azt tervezi, megváltoztatja a a GMO-szabályozást, többek között a GMO-termékek kereskedelmi szabályait is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu