Váratlan fordulat: ez megnehezíti az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását

Váratlan fordulat: ez megnehezíti az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását

MTI
Kína nem emeli a gabonára vonatkozó behozatali kvótáit, ami megnehezítheti az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus lezárását célzó várhatóan jövő héten aláírandó részmegállapodásban foglaltak teljesítését - olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Caixin kínai gazdasági lap keddi tudósítása szerint Han Csün, kínai mezőgazdasági és vidékügyi miniszterhelyettes - aki személyesen is részt vett a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokon - szombaton egy Pekingben megrendezett fórumon közölte: globális kvótát alkalmaznak a gabona behozatalát illetően, ezt pedig nem fogják egyetlen ország esetében sem külön módosítani. Az amerikai fél állítása szerint azonban a megállapodás első szakaszának részeként Kína két éven belül további 80 milliárd dollár értékben vásárol majd amerikai mezőgazdasági termékeket. Ezeknek egy része feltehetően kukorica, rizs és búza lesz, de a kínai fél egyelőre nem nyilatkozott konkrét számokról, csupán annyit közölt, hogy jó minőségű és versenyképes termékeket fog importálni. 

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság még szeptemberben határozta meg a 2020-ra vonatkozó importkvótákat, e szerint az idén a kínai megrendelők 7,2 millió tonna kukoricát, 9,6 millió tonna búzát és 5,3 millió tonna rizst hozhatnak be külföldről 1 százalékos vámtarifával. Ugyanakkor az e fölötti importra esetenként akár 65 százalékos vámot kellene megfizetniük. 

A SCMP-nak nyilatkozó elemző számítása szerint a kvóták megközelítőleg annyi gabona behozatalát teszik lehetővé, amennyit Kína az előző években is vásárolt az Egyesült Államoktól, vagyis nem engednek teret az amerikai mezőgazdasági termékek importjának bővítésére. Mindazonáltal a gabona behozatalát korlátozó kvóták nem akadályozzák más mezőgazdasági termékek importálását, így önmagában a kvóták fenntartása nem zárja ki, hogy Kína betarthassa a részmegállapodásban foglaltakat. 

Sajtóértesülések szerint a kínai kereskedelmi delegáció a jövő héten utazik Washingtonba, ahol - Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közölt állítása szerint - január 15-én írhatják alá a kereskedelmi megállapodás első szakaszát. Kínai részről egyelőre nem erősítették meg a találkozó hírét és az aláírás dátumát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?