2020. szeptember 29. kedd Mihály

Hírek - Növény

Vegyszer helyett rovarok - Gazdaportré: Paplogó Imre

Biológiai növényvédelem, nagy odafigyelés, minimális vegyszerhasználat, ez a Peták Paplogo Kertészet mottója – hangsúlyozza Paplogó Imre a kertészet egyik tulajdonosa. A Csongrád megyében, Forráskúton működő kertészetben üvegházban, talaj nélküli technológiával, integrált növényvédelem mellett termesztenek zöldségeket. Mivel ez a tevékenység komoly munkaerőt igényel a külsős alkalmazottak mellett a család apraja-nagyja is kiveszi részét a munkából.
 
 

A család mindig fóliás és szabadföldi növénytermesztéssel foglalkozott. 2001-ben állami támogatással építették fel az első, hatezer négyzetméter alapterületű üvegházukat. Jelenleg csaknem öt hektár területen termelnek, és a beruházásaik finanszírozásából a Takarékbank Zrt. is komolyan kivette a részét. 

Gazdálkodásukat a frissesség, a piac által megkívánt méret, a megbízhatóság, a vegyszermentesség és a folyamatos árubiztonság jellemzi. A paprika, a paradicsom és az uborka termesztésének összehangolása igen összetett feladat, de a partnereik és a vásárlóik visszajelzései szerint megéri az erőfeszítést. A biológiai növényvédelem során olyan hasznos rovarokat telepítenek, amelyekkel vegyszerek használata nélkül is vissza lehet szorítani a kártevőket. A virágokat pedig az üvegházakba telepített poszméhcsaládok porozzák be.

Árujukat termelő-értékesítő szövetkezeteknek, a Metro és a CBA üzletláncnak adják el. Az utóbbiak polcain saját márkás és egyedi csomagolású termékeik is megtalálhatóak. A csomagolást illetően is környezetbarát megoldásokra törekednek. Egyes termékeiknél már újrahasznosítható csomagolóanyagokkal dolgoznak, és folyamatosan bővítik ezek felhasználását, mert az a céljuk, hogy környezetbarát csomagolást kapjon a teljes termékpaletta.

A termőföld szeretetét, a törődést és a kisgazdaság érzetét igyekeztek megjeleníteni a logójukban is. Ebben ott van a levél, a nap és a termőföld, vagyis mindaz, ami egyben a családi gazdaság mozgatórugója is.

A Paplogó család folyamatosan nyomon követi a változásokat, így fel van készülve a piaci anomáliák kezelésére. Fontos számukra a gazdaság fejlesztése, hiszen így teljes mértékben lépést tudnak tartani a konkurenciával és a folyton változó fogyasztói igényekkel. 2008-ban az üvegházuk harmadik üteméhez a Takarékot választották finanszírozó partnernek. A jó kapcsolatnak köszönhetően aztán tovább bővült az általuk használt banki szolgáltatások köre. Így nem volt kérdés a számukra, hogy kihez forduljanak az évek során, amikor a pénzügyi igényeik finanszírozására volt szükség. Elégedett ügyfélként szeretik és igénybe is veszik a Takarékbank Zrt. gazdáknak szánt agrártermékeit.

Az eredeti interjú a Takarékbank Agrárláz 2020 című kiadványában jelent meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu