2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Növény

Vidékbankrendszert akar a kormány

A mezőgazdaságot átszövő maffiahálózat felszámolása érdekében a kormány többek között ellenőrizni fogja, hova is kerültek támogatási pénzek, kik vették fel azokat jogosulatlanul, illetve mely cégek jutottak hozzá a hosszú távú földbérletekhez. Többek között erről is szólt dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azon a gazdafórumon, amelyet tegnap tartottak Szolnokon, a megyeházán a megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szervezésében.
 
 

Dr. Ángyán József a tervekről szólva elmondta: a gazdák hitelképességének erősítésére létre szeretnének hozni egy vidékbankrendszert. A termőföldről szólva rámutatott: ma az állami földek 80 százalékát 180 tőkés társaság bérli. Ehelyett az úgynevezett demográfiai földprogramban a működő családi gazdaságokat juttatnák 20-50 évre földbérlethez, akárcsak azon fiatal párokat, akik letelepednek, gyermeket vállalva, földet művelve - írja a szoljon.hu.

A készülő kamarai törvény szerint a regisztrált gazdaságok és köztermelők mind kamarai tagok lesznek, és létrejönnek települési mezőgazdasági bizottságok is. A készülő agrárstratégia pedig jövőképként a kis- és közepes családi gazdaságokról szól, amelyben nem a tömegáru-előállítás, hanem a minőségi mezőgazdaság a meghatározó — hangsúlyozta dr. Ángyán József.

Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke szintén a minőségi termékek fontosságát hangsúlyozta, amelyekkel nemzetközi piacokra is be tudunk törni. Hozzátette: el kell azokat a csapokat zárni, amelyeken át a magyar gazda jövedelmét, hasznát elviszik.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu