2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Piac

Brazil szója: jövőre már 124 millió tonnával nyomja a piacot

Az utóbbi 5 évben a brazil szójatermő terület évente 5 százalékkal nőtt, és a 2019/20-as gazdasági évben várhatóan eléri a 36,5 millió hektárt. Ez azonban már csak egyszázalékos gyarapodás lenne az előző szezonhoz képest. Ennek oka, hogy nem tudni, Kína meddig tart igényt a dél-amerikai babra. Legnagyobb importőrük könnyen megegyezhet az USA-val, és akkor fordul a kocka. Az USDA előrejelzését szemlézzük.
 
 

A brazil statisztikai hivatal adatai szerint a 2017/18-as gazdasági évben a szójabab tette ki a megtermelt olajosmagvak 95 százalékát az országban. Második helyen a gyapotmag, harmadik helyen a mogyoró állt. A brazil szója adja a világtermelés több mint egyharmadát, az ország dominanciája ezen a téren a közeljövőben is megmarad..

A szója foglalja el Brazíliában a termőterület több mint felét, és a megtermelt árunövények mennyiségéből is ugyanilyen arányban részesül.

Ez a vetésforgó szempontjából ez úgy lehetséges, hogy a dél-amerikai államban évente többször is vetnek, Paran és Grosso térségében akár háromszor is. Mivel a termények közül a szója fizet a legjobban, ezért a farmerek általában ezt vetik el elsőként, majd követik a másodvetésű növények, mint a kukorica, búza, gyapot és egyebek - attól függően, hogy milyen a helyi klíma és milyenek a piaci kilátások.

A szója termőterülete a 2019/20-as gazdasági évben várhatóan eléri a 36,5 millió hektárt. Ez azonban már csak egyszázalékos gyarapodás lenne az előző szezonhoz képest. Ennek oka, hogy nem tudni, Kína meddig tart igényt a dél-amerikai babra, másrészt lassan elfogy a termelésbe vonható terület is a legfontosabb termőkörzetekben, már csak a legelők költséges termelésbe vonásával lehetne újabb földekre szert tenni.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Bár 2019/20-ban a termőterület csak szerényen bővül, a szójatermelés várhatóan el fogja érni a 124 millió tonnát, ami 9 százalékos ugrás lehet a mostani szezonhoz képest (113,6 millió tonna). Köszönhető mindez a hektáronkénti 3,4 tonnás átlaghozamnak. ami a jelenlegi 3,16 tonnás átlagtól 9 százalékkal több, de az előző évek átlagához mérten csak a szokványos eredmény lenne.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu