2020. február 22. szombat Gerzson

Hírek - Piac

Czerván fogadta a Kínai Gabonahivatal delegációját

Czerván György hivatalában fogadta a Kínai Gabonahivatal delegációját.
 
 

Czerván György hivatalában fogadta a Kínai Gabonahivatal delegációját. A Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy a magyar agrárexport 2012-ben meghaladta a 8 milliárd eurót, a külkereskedelem aktívuma 3,6 milliárd eurót tett ki. Az ország agrárexport termékei között magas a nyersanyagok aránya.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a jelenlegi terméskilátások bizakodásra adnak okot, a magyar gazdaság akkor tud növekedni, ha a mezőgazdaság is jól teljesít. Az idén várhatóan mintegy 6,8 millió tonna kukorica terem az országban, 2 millió tonnával több a tavalyinál, ami exportárualapként javíthatja az ország külkereskedelmi egyenlegét. A magyar búza az Európai Unióban az egyik legjobb minőségű, ezért javító búzaként is szokták használni több európai országban. A gabonaárakat továbbra is a világpiaci árak befolyásolják, ebben azonban jelentős szerep jut Kínának is – fogalmazott az államtitkár.

A kínai fél kiemelte: országa sokat tett azért, hogy a gabonatermelése kiegyensúlyozottá váljon, ám a legnépesebb ázsiai állam továbbra is behozatalra szorul, ezért Kína nagy érdeklődéssel fordul a magyar kenyérgabona felé, elsősorban a javító minőségű búzából vásárolna szívesen.

Kína mezőgazdasági és élelmiszeripari versenyképessége csak korszerű technikai háttérrel biztosítható, ezért a delegáció vezetője, Lu Jingbo jelezte, hogy Kína nyitott a magyar gabonaszárítási technológiák megismerésére, és a gabona- és takarmánytárolási módszerek átvételére, ebben számítanak Magyarország tapasztalataira.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu