2021. április 13. kedd Ida

Hírek - Piac

Dél-Amerikával ne kereskedjünk szabadon!

Egyes mezőgazdasági termékek komoly versenyhátrányba kerülhetnek a dél-amerikai exportáruval szemben.
 
 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tegnap a közmédiában úgy fogalmazott: a magyar mezőgazdaság számára erős kockázattal járna, ha az unió szabadkereskedelmi megállapodást kötne a Mercosur-országokkal. (Brazília, Argentína, Paraguay és Uruguay közös piacán számunkra a brazilok mezőgazdasági termékei jelentik a legnagyobb kihívást, de az argentin export is rohamosan bővül a kereskedelmi korlátok ottani lazítása miatt - agrárszektor.hu)

Fazekas Sándor véleménye szerint Latin-Amerikából tömegáru kerülne az európai piacokra. Ez elsősorban a sertés-, a baromfi-, a méz-, a csemegekukorica- és a bio-üzemanyagtermelő vállalkozások számára jelentene konkurenciát. A szabadkereskedelmi megállapodás pont azokon a területeken okozná a legnagyobb gondot, amelyek az elmúlt években kaptak erőre – mondta a miniszter. (A versenyhátrány okai: az eltérő termelési előírások, az olcsó munkaerő és a kedvező klimatikus viszonyok - agrárszektor.hu.)

Az agrártárca vezetője ugyanakkor megjegyezte: bár a megállapodás az unió belső piacának is komoly kihívás lenne - a magyar állásponttal szemben -, van jónéhány tagállam, amely érdekelt a megállapodásban: azok az országok, amelyek döntően ipari termékeket akarnak Latin-Amerikába exportálni. (Ez a célzás elsősorban a német gépjárműiparra vonatkozik - agrárszektor.hu.) Fazekas Sándor reményei szerint a tárgyalások során a magyar álláspont mellé fölzárkóznak majd mások is. Mint mondta, ebben a kérdésben a tagállamok egyhangú döntése szükséges ahhoz, hogy a belső piacunkat megnyissuk.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu