2020. február 27. csütörtök Ákos, Bátor

Hírek - Piac

Elégedetlenek a gazdák: a minőség jó, de az árak alacsonyak

Hektáronként 7 tonna átlaghozamra számítanak kukoricából Zala megyében, miután végeztek 3 ezer hektár kukorica betakarításával, és a termés csaknem 10 százaléka már a magtárakba került. A kukorica árával a gazdák nem elégedettek, alacsonynak tartják, ezért inkább betárolják a learatott gabonát.
 
 

A 34 700 hektáros területből 3 ezer hektáron már végeztek a kukorica betakarításával zala megyében, az eddigi átlagtermés 6,7 tonna volt. A napraforgó csaknem 95 százalékát már learatták, a 8,5 ezer hektáros vetésterületen átlagosan 2,5 tonna volt a hektáronkénti hozam. A termés minősége megfelelő, a tavalyinál kedvezőbb. A kukoricát tonnánként 43-44 ezer forintért lehet értékesíteni, a napraforgót pedig tonnánként 95-110 ezer forintért. A napraforgó árát az olajtartalom utólagos mérése még módosíthatja – mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

A gazdálkodók alacsonynak tartják a kukorica árát, így akinek van lehetősége, betárolja és egy későbbi időpontban jobb áron próbálja meg majd értékesíteni. A vetési szándék szerint ősszel több mint 51 ezer hektáron vetnek gabonát Zala megyében – közölte a megyei elnök.

Az őszi betakarítású növények közül a szója - amelyből az 5 ezer hektáros területen összesen több mint 10 ezer tonna termett - tonnánkénti ára 102-105 forint között alakul. A szántóföldi kultúrákat csaknem 29 ezer hektáron már elvetették, így az őszi káposztarepcét 16 800 hektáron, az őszi búzát 8,3 ezer hektáron, vagyis a tervezett 27,5 ezer hektáros vetésterület 30 százalékán vetették már el. Kisebb területen termesztenek jövőre rozst és tritikálét is.

A vetések jól fejlődnek, és a vetés után megfelelő mennyiségű csapadék esett. Az első kártevők, a repcebolha és az ormányos bogarak ellen a gazdálkodók elvégezték a védekezést – tájékoztatott Süle Katalin.

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu