Etikus magatartást vár el a piaci szereplőktől az Agrárkamara

Etikus magatartást vár el a piaci szereplőktől az Agrárkamara

agrarszektor.hu
Különösen fontos a jelenlegi helyzetben a piaci szereplők közti etikus viselkedés a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek piacán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) aktívan közreműködik a rendezett viszonyok fenntartásában, és fellép a tisztességtelen magatartású szereplőkkel szemben

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A gazdálkodók, vállalkozások sikeres működésének alapja a kölcsönös együttműködés, az érdekek és az értékek egyensúlyának szem előtt tartásával. A gazdaság nem működhet megfelelő etikai normák hiányában, hiszen a jog nem tud minden etikai kérdést a saját szabályrendszerébe illeszteni. A NAK fontos célkitűzése - jelen veszélyhelyzetben is -, hogy aktívan közreműködjön a rendezett piaci viszonyok fenntartásában, és tevékenységével segítse a tisztességes piaci szereplőket.

Az agrárgazdaság területén működő, különböző gazdasági súllyal rendelkező vállalkozások közötti érdekérvényesítési egyensúly kialakítása, fenntartása szintén a kamara egyik fontos célkitűzése. Ezen célok elérése érdekében hozta létre a NAK a megyei és az országos etikai bizottsági rendszerét. A bizottságok feladata, hogy a kamara tagjai között - az Üzleti Etikai Szabályzatban megfogalmazott - etikai normákkal ellentétes magatartások felmerülése esetén közvetítsen, megpróbálja összhangba hozni a piaci szereplők álláspontjait.

A kamara mintegy 400 ezer tagja - mezőgazdaságban, élelmiszer-előállításban, -feldolgozásban, -nagykereskedelemben tevékenykedők - az általuk etikátlannak vélt magatartások illetve vitás kérdéseik rendezésében is kereshetik a kamara etikai bizottságát.

A köztestület tagjainak több lehetősége is van, a legfontosabb eljárás az Üzleti Etikai Szabályzatban foglaltak megsértése miatti etikai eljárás. A jószolgálati eljárással a vitával érintett kamarai tagok közt fennálló vitás kérdések egyezség útján történő rendezését lehet elérni. A NAK felhívja tagjai figyelmét, hogy amennyiben etikátlannak vélt magatartást tapasztalnak, keressék a köztestület szakmailag felkészült országos etikai bizottságát (orszagosetikaibizottsag@nak.hu), vagy közvetlenül a NAK megyei szervezetét.

Címlapkép: shutterstock

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?