Fellélegzett a bolygó, amikor ezekben az országokban összeomlott a mezőgazdaság

Agrárszektor
Ahogy felbomlott a keleti blokk, a mezőgazdaságból származó és a klímaváltozásért felelős gázok kibocsátása radikálisan csökkent a poszt-szovjet országokban. A Leibnitz Intézet tanulmánya ugyanakkor figyelmeztet: ahogy a piacok folyamatosan erőre kapnak, úgy ismét növekedésnek indult a kibocsátás.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Leibnitz Intézet kutatása a kelet-európai mezőgazdaságokat vizsgálta 1991-től 2011-ig, és arra jutottak, hogy 7,61 gigatonnával esett vissza a térség károsanyag-kibocsátása. A globális élelmiszertermelés rendszere nagymértékben hozzájárul az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásához. Emiatt fontos, hogy az emberek tisztában legyen azzal, hogy a termelés és a nemzetközi kereskedelem melyik részén keletkezik a legtöbb üvegházhatású gáz. Amikor a Szovjetunió összeomlott, a tervgazdaságból a piacgazdaságba való átmenet alaposan átrendezte a régió mezőgazdaságát és élelmiszer-termelését. Az árak megnőttek, a vásárlóerő visszaesett, emiatt pedig csökkent a húsfogyasztás - derül ki a tanulmányból. 

Ahogy a kereslet és az állami beavatkozás csökkent, felére esett vissza például a sertésállomány ezekben az országokban, ez pedig a mezőgazdaság lejtmenetét eredményezte. A kutatók azt is megállapították, hogy a mezőgazdasági termelés és a kereskedelem visszaesése miatt csökkent a károsanyag-kibocsátás, főleg a Szovjetunió és Kazahsztán területén. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a gazdaság élénkülésével, és a fogyasztás növekedésével a CO2-kibocsátás ismét növekedésnek indult; a marhahús-fogyasztás például ismét növekedni kezdett, 2000 és 2008 között 15 százalékkal nőtt a fogyasztás.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?