2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Piac

Hazánknak is támogatnia kellene a napenergia hasznosítást!

A napelemes áramtermelés növekedése érdekében Magyarországon is a napenergiát hasznosítókat segítő támogatási rendszerre lenne szükség – véli a nemrégiben alakult Manap Iparági Szövetség.
 
 

Szolnoki Ádám, a szövetség elnökségi tagja szerint a kisebb fogyasztók részére néhány év múlva már támogatás nélkül is versenyképes lehet a napelemes áramtermelés – olvasható az MTI-n.

Piacfejlesztési szempontból ezért lenne most megfontolandó a kisebb rendszerek támogatásának mihamarabbi bevezetése, amely a szinte alig létező hazai iparágat felkészítené erre a kihívásra. Ennek hiányában félő, hogy nem magyar cégek lesznek a változások nyertesei.

A megújuló energiaforrásból áramot előállító termelők jelenleg a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) kapnak támogatást, de ezt csak az erőművek vehetik igénybe, a háztartások, önkormányzatok például nem. Európa legalacsonyabb átvételi ára mellett Magyarországon nincs is napelemes erőmű a KÁT rendszerben.

Magyarországon a megújuló energia beruházások pénzbeli támogatást kaphatnak, visszavásárlási ártámogatás azonban csak az erőművekben termelt áram után jár.

Jelenleg alig több, mint 1,5 megawatt a kiépített hazai napelemes áramtermelő kapacitás, ennek nagyobb része is a múlt évben üzembe helyezett egy-két nagyobb beruházás eredménye - mondta Szolnoki Ádám.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu