Elkezdődött a Nemzeti Faipari Stratégia kialakítása Magyarországon

Elkezdődött a Nemzeti Faipari Stratégia kialakítása Magyarországon

agrarszektor.hu
A térség életében kiemelt jelentőségű, hogy egy állami társaság saját forrásából 350 millió forintot fordítson energiaellátásának fejlesztésére - mondta el Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón. Kiemelte, a Franciavágási Fűrészáru Gyár megújuló energiát előállító napelempark kialakításával az önellátás irányába halad tovább a Bakonyerdő Zrt.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A Franciavágási Fűrészáru Gyár történelme immáron 100 éves múltra tekint vissza - írja közleményében az Agrárminisztérium. A jelenlegi helyére a '20-as - '30-as években költözött a térség tűzifa, fűrészáru és faszén alapanyagának biztosítására. A gyár az elsődleges faipar részeként hengeres fa feldolgozásával biztosít alapanyagot a tömör fával dolgozó másodlagos faipari szereplők részére. A feldolgozás 18-20.000 m3 rönk évente. A termelés két pillére a fűrészáru és a lamella (fűrészelt furnér) gyártás. A másodlagos faipar pedig többféle készterméket állít elő a gyár által termelt alapanyagból.

Olyan stratégiai erőforrásként tekintünk az ország egynegyedét borító erdő- és faállományra, amelynek természeti, turisztikai és gazdasági értékei fenntartható módon hasznosíthatók. Jól tükrözik ezt a komplex szemléletet az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztések, kormányzati programok

- hangsúlyozta az államtitkár.

A fűrészüzem mintegy 500 kW teljesítményű kiserőműve a Gyár éves átlagban 20-25 százalékos villamosenergia-ellátását fogja biztosítani, aminek értéke a nyári hónapokban elérheti az üzem energiafogyasztásának 45-50 százalékát is. Ezzel a korszerűsítéssel párhuzamosan telepítésre került a Bakonyerdő Zrt. leányvállalataként működő Befag Parkett Kft. parkettagyár, három épületének tetejére egy 1002 db napelem panelből álló kiserőmű, mely a fűrészüzemhez hasonlóan a telephely fogyasztásának csökkentésére szolgál. A beruházás mértéke megközelíti a 170 millió forintot.

Az elmúlt év energiaválsága rámutatott, hogy a hazai erdőkben több millió köbméter fenntarthatóan hozzáférhető faanyag-tartalék van. A meglévő kapacitások megőrzéséhez - és szükség esetén tartalékaink felhasználásához - megfelelő stratégiára és tudatos felkészülésre van szükség - tájékoztatott Zambó Péter. Éppen ezért az Agrárminisztériumban megkezdődött a Nemzeti Faipari Stratégia kialakítása - tette hozzá.

Az államtitkár ismertette továbbá a hazai elsődleges faipar jövőképét is, ahol a fafelhasználás ösztönzése, a fenntarthatóság biztosítása, a klímavédelmi vállalások teljesítése és az ipari fa-alapanyag importfüggőségének mérséklése a cél. Az erdőalapú gazdaság keretein belül a faipar magasabb technológiai szintre emelését a fa komplex hasznosításával, a fatermék-pályák elnyújtásával, a hulladék fa újrahasznosításával, a hatékonyság növelésével és innovációval tervezik elérni. Jelezte, hogy a Közös Agrárpolitika rövidesen megnyíló pályázatában az erdőgazdálkodók elsődleges faipari fejlesztéseit ösztönzik, hogy már a kezdetekkor magasabb hozzáadott értéket rendelhessenek a megtermelt faanyaghoz.

Fotó: Pelsőczy Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?