Elkezdődött a Nemzeti Faipari Stratégia kialakítása Magyarországon

Elkezdődött a Nemzeti Faipari Stratégia kialakítása Magyarországon

agrarszektor.hu
A térség életében kiemelt jelentőségű, hogy egy állami társaság saját forrásából 350 millió forintot fordítson energiaellátásának fejlesztésére - mondta el Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón. Kiemelte, a Franciavágási Fűrészáru Gyár megújuló energiát előállító napelempark kialakításával az önellátás irányába halad tovább a Bakonyerdő Zrt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Franciavágási Fűrészáru Gyár történelme immáron 100 éves múltra tekint vissza - írja közleményében az Agrárminisztérium. A jelenlegi helyére a '20-as - '30-as években költözött a térség tűzifa, fűrészáru és faszén alapanyagának biztosítására. A gyár az elsődleges faipar részeként hengeres fa feldolgozásával biztosít alapanyagot a tömör fával dolgozó másodlagos faipari szereplők részére. A feldolgozás 18-20.000 m3 rönk évente. A termelés két pillére a fűrészáru és a lamella (fűrészelt furnér) gyártás. A másodlagos faipar pedig többféle készterméket állít elő a gyár által termelt alapanyagból.

Olyan stratégiai erőforrásként tekintünk az ország egynegyedét borító erdő- és faállományra, amelynek természeti, turisztikai és gazdasági értékei fenntartható módon hasznosíthatók. Jól tükrözik ezt a komplex szemléletet az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztések, kormányzati programok

- hangsúlyozta az államtitkár.

A fűrészüzem mintegy 500 kW teljesítményű kiserőműve a Gyár éves átlagban 20-25 százalékos villamosenergia-ellátását fogja biztosítani, aminek értéke a nyári hónapokban elérheti az üzem energiafogyasztásának 45-50 százalékát is. Ezzel a korszerűsítéssel párhuzamosan telepítésre került a Bakonyerdő Zrt. leányvállalataként működő Befag Parkett Kft. parkettagyár, három épületének tetejére egy 1002 db napelem panelből álló kiserőmű, mely a fűrészüzemhez hasonlóan a telephely fogyasztásának csökkentésére szolgál. A beruházás mértéke megközelíti a 170 millió forintot.

Az elmúlt év energiaválsága rámutatott, hogy a hazai erdőkben több millió köbméter fenntarthatóan hozzáférhető faanyag-tartalék van. A meglévő kapacitások megőrzéséhez - és szükség esetén tartalékaink felhasználásához - megfelelő stratégiára és tudatos felkészülésre van szükség - tájékoztatott Zambó Péter. Éppen ezért az Agrárminisztériumban megkezdődött a Nemzeti Faipari Stratégia kialakítása - tette hozzá.

Az államtitkár ismertette továbbá a hazai elsődleges faipar jövőképét is, ahol a fafelhasználás ösztönzése, a fenntarthatóság biztosítása, a klímavédelmi vállalások teljesítése és az ipari fa-alapanyag importfüggőségének mérséklése a cél. Az erdőalapú gazdaság keretein belül a faipar magasabb technológiai szintre emelését a fa komplex hasznosításával, a fatermék-pályák elnyújtásával, a hulladék fa újrahasznosításával, a hatékonyság növelésével és innovációval tervezik elérni. Jelezte, hogy a Közös Agrárpolitika rövidesen megnyíló pályázatában az erdőgazdálkodók elsődleges faipari fejlesztéseit ösztönzik, hogy már a kezdetekkor magasabb hozzáadott értéket rendelhessenek a megtermelt faanyaghoz.

Fotó: Pelsőczy Csaba

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?