Termőföld vagy napelempark? Együtt is működik

Termőföld vagy napelempark? Együtt is működik

agrarszektor.hu
A napelemparkokat és a mezőgazdaságot nem kell külön mezőkre helyezni - a Wageningen University & Research és a Renergize Consultancy kutatói szerint lehetséges a két funkciót ugyanazon a területen kombinálni. Ez az új koncepció lehetőségeket kínál, de új ismereteket, valamint módosított jogszabályokat és szabályozásokat is igényel – írja a Future Farming.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hollandiában a napelemparkok eddig szinte mindig monofunkcionálisak voltak, vagyis a földterületet ilyenkor kizárólag energiatermelésre használják. Ez egyre nagyobb társadalmi ellenállást váltott ki a terület nem hatékony felhasználása miatt. A kormányzati politika is megköveteli, hogy az energiatermelésre szánt telkek több funkciót is betöltsenek.

A mezőgazdaság és a napelemek kombinálása

A világ vezető agráregyeteme, a Wageningen University & Research (WUR) és a Renergize Consultancy kutatói az állásfoglalásban arra a következtetésre jutottak, hogy az élelmiszer- és energiatermelés nagy mennyiségben, ugyanazon a területen lehetséges.

Nem csak előnyök vannak

A hatékonyabb földhasználat azonban nem minden esetben vezet életképes üzletmenethez. "A hatékony földhasználatra való összpontosítás túl szűk mezsgye" - mondja Frank de Ruijter, a WUR kutatója, az állásfoglalás társszerzője. Egy agrár-PV-berendezés drágább, mint egy hagyományos napelemfarm, és a többletköltségeket valahogyan vissza kell nyerni. A gazdálkodó számára ennek előnyei és hátrányai is lehetnek.

A termés- és az energiahozam maximalizálása érdekében a napelemeket a termesztett növényhez kell igazítani, és néha a termesztési módszer megváltoztatására is szükség van. A kutatók arra számítanak, hogy az elkövetkező években további ismeretekre tesznek szert ezekről a szempontokról.

Szabályozói lépések is kellenek

Az agrár-PV-be történő nagyobb beruházás miatt a kutatók azt is javasolják, hogy a nagyszabású napenergia-projektekre vonatkozó támogatási rendszereken belül külön tarifát állapítsanak meg az agrár-PV számára. Továbbá, mivel az agrár-PV földterületeket továbbra is mezőgazdasági célra használják, a mezőgazdasági földterületekkel kapcsolatos valamennyi jognak és kötelezettségnek, például a közös agrárpolitikának (KAP) és a műtrágya kijuttatására vonatkozó jogoknak hatályban kell maradniuk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?