Durva, mi épül Hollandiában: ilyen ültetvény még soha nem volt Európában

Durva, mi épül Hollandiában: ilyen ültetvény még soha nem volt Európában

agrarszektor.hu
A GroenLeven megkezdte Európa legnagyobb, bogyós gyümölcsös PV projektjének építését, melynek végén 24206 napelem alatt fognak málnát termeszteni. A napelemek mintegy 2810 háztartás számára elegendő energiát termelnek majd. A GroenLeven agri-PV-projektje Hollandia Észak-Brabant tartományában, Meierijstad településen valósul meg. Főleg málnát, de szedret, ribizlit és spárgát is termesztenek majd az üzemben. A GroenLeven már több agrár-PV projektet is megvalósított Hollandiában, ezek együttesen közel 15 megawattot tesznek ki.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Európa legnagyobb agrár-PV projektjének megépítését egy kísérleti projekt előzte meg. Maarten van Hoof málna- és szederültetvényeinek egy része fölé már 2020-ban napelemeket telepítettek. A sikeres eredmények után van Hoof úgy döntött, hogy a teljes málnatermését napelemekkel szereli fel - írja a FruitVeB.

Általában fóliát helyezünk a gyümölcsök fölé, hogy megvédjük őket a zord időjárási viszonyoktól. A málna nem bírja a sok csapadékot, gyorsan megpenészedik. Emellett a panelek strapabíróbbak is a fóliánál, nagy szélben sem csapkodnak, ráadásul munkaerő-takarékosak is, mivel a fóliát gyakran kell cserélni. Ez egy olyan befektetés, amely jövőbiztossá teszi a vállalkozásomat

- magyarázza Maarten van Hoof. 

EZ IS ÉRDEKELHET

 

A GroenLeven már több agrár-PV projektet is megvalósított, többek között málna, egyéb bogyós gyümölcsök és szamóca fölött. Bram Wasser, a GroenLeven agri-PV projektvezetője szerint:

Az agri-PV számos előnnyel jár, de minden egyes gyümölcsfajta más-más agri-PV felhasználást igényel. Ezért a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézettel (WUR) közösen vizsgáltuk azt, hogy melyik ismert holland gyümölcsfajnál melyik agri-PV a legmegfelelőbb alkalmazás. Kutatásaink többek között a panelek fényáteresztését (PAR), a panelek alatti klímát, a hőmérsékletet, a növényvédőszer-csökkentést, a gyümölcstermést és a Brix-értéket vizsgálták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?