Őrület, milyen hagymafeldolgozó épül: ettől leesik az állad

Őrület, milyen hagymafeldolgozó épül: ettől leesik az állad

agrarszektor.hu
Nagy váltásra készül a holland Waterman Onions: hamarosan teljesen energiasemlegessé fognak válni. A tízezer napelemmel, hőszivattyú, szélerőmű és elektromos járművek mellett növényvédelmi robotok is segítik a 250 hektáron folyó organikus termesztést és a feldolgozást.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Hollandia középső részén, Flevoland tartományban 250 hektár organikus művelésű területen gazdálkodik a Waterman Onions, melynek célkitűzése, hogy hamarosan teljesen energiasemlegessé váljon, azaz kizárólag megújuló energiaforrásokat használjon - olvasható a FruitVeB oldalán. Ebben a holland tartományban a legnagyobb az organikus művelésű területek aránya, de Erik Waterman cége ezen felül is a fenntartható élelmiszer-előállítás egyik mintaprojektje szeretne lenni. Ennek érdekében együttműködést kötöttek az Andela Techniek céggel, akik autonóm gyomirtó robotot bocsátottak rendelkezésükre, amelynek teljesítményét folyamatosan értékelik. A hagymafeldolgozó üzem energiaellátását tízezer napelem és egy szélerőmű segíti, a szárító pedig több nagy teljesítményű hőszivattyúval üzemel. A gazdaság belső logisztikai gépparkja teljes egészében elektromos hajtású járművekkel történik, de a termékek üzemen kívüli szállítására hamarosan üzembe áll első 100%-ban elektromos kamionjuk is. A sült burgonyát előállító McCain céggel közösen vízi szállítási útvonalat alakítottak ki Vlissingen, Rotterdam és Lelystad között, amivel a közúti forgalomhoz képest évente 3 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását spórolják meg. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?