Őrület, milyen hagymafeldolgozó épül: ettől leesik az állad

Őrület, milyen hagymafeldolgozó épül: ettől leesik az állad

agrarszektor.hu
Nagy váltásra készül a holland Waterman Onions: hamarosan teljesen energiasemlegessé fognak válni. A tízezer napelemmel, hőszivattyú, szélerőmű és elektromos járművek mellett növényvédelmi robotok is segítik a 250 hektáron folyó organikus termesztést és a feldolgozást.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hollandia középső részén, Flevoland tartományban 250 hektár organikus művelésű területen gazdálkodik a Waterman Onions, melynek célkitűzése, hogy hamarosan teljesen energiasemlegessé váljon, azaz kizárólag megújuló energiaforrásokat használjon - olvasható a FruitVeB oldalán. Ebben a holland tartományban a legnagyobb az organikus művelésű területek aránya, de Erik Waterman cége ezen felül is a fenntartható élelmiszer-előállítás egyik mintaprojektje szeretne lenni. Ennek érdekében együttműködést kötöttek az Andela Techniek céggel, akik autonóm gyomirtó robotot bocsátottak rendelkezésükre, amelynek teljesítményét folyamatosan értékelik. A hagymafeldolgozó üzem energiaellátását tízezer napelem és egy szélerőmű segíti, a szárító pedig több nagy teljesítményű hőszivattyúval üzemel. A gazdaság belső logisztikai gépparkja teljes egészében elektromos hajtású járművekkel történik, de a termékek üzemen kívüli szállítására hamarosan üzembe áll első 100%-ban elektromos kamionjuk is. A sült burgonyát előállító McCain céggel közösen vízi szállítási útvonalat alakítottak ki Vlissingen, Rotterdam és Lelystad között, amivel a közúti forgalomhoz képest évente 3 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását spórolják meg. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?