Izocukor: nehéz piaci helyzetben kezdte meg működését a tiszapüspöki gabonafeldolgozó

agrarszektor.hu
Már három gyár foglalkozik Magyarországon cukor, illetve izocukor gyártásával, ezek együttes kibocsátása megegyezik a "hőskori", azaz a cukorpiaci reform előtti magyar cukor-előállítási kapacitásokkal. A legújabb cukoripari szereplő a Kall Ingredients Kft., melynek tiszapüspöki gyára éves szinten 530 ezer tonna kukorica feldolgozására képes. A gabonafeldolgozó nehéz piaci környezetben kezdte meg a működését tavaly októberben - erről a cég egyik ügyvezető igazgatója, Oláh Zsanett beszélt a Portfolio Agrárium 2019 konferencián.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"A gyár 45 milliárd forintból, egy zöldmezős beruházás keretében készült el. A tavaly októberi kezdés óta, azaz 5-6 hónapos működést követően, 1000 kilométeres körzeten belül már 24 országba értékesítünk. A cukorpiaci helyzet azonban nagyon kiélezett. Míg a termelés néhány éve búsás hasznot biztosított a gyáraknak, mostanra stratégiai játékká és küzdősporttá vált a cukorpiaci részvétel" - jegyezte meg előadásában Oláh Zsanett, a Kall Ingredients Kft. egyik ügyvezető igazgatója. 

Oláh Zsanett, Kall Ingredients Kft.

A cég sikeres indulását megalapozta a stabil tulajdonosi háttér, de lényegében öt fontos piaci tényező befolyásolja a működés jövedelmezőségét:

  • 1.  Az izocukor ára a kristálycukoréhoz igazodik, attól 10-15 százalékkal alacsonyabb. Ezért 2016-ban, a cukorpiaci kvóták megszűnését követően, a répacukorhoz hasonlóan az izocukor ára is esni kezdett. Vagyis minden piaci beavatkozás - legyen ez támogatás vagy adóztatás - alapvetően kihat rá.
  • 2. Vannak jelei annak, hogy a két cukortermék iránti kereslet a jövőben nem azonos pályán fog mozogni. Oláh Zsanett az EU Bizottság előrejelzése alapján a kristálycukor iránt enyhe keresletcsökkenéssel, míg az izocukor iránt enyhe növekedéssel számol.
  • 3. A két termék raktározhatósága azonban nagyon eltér egymástól, ami folyamatosan eladási kényszer alá helyezi a folyékony, 3-5 napig tárolható izocukrot, szemben a hosszú időn át raktározható kristálycukorral.
  • 4. A gyártás nyereségét nagy mértékben meghatározza az alapanyag, azaz a kukorica termelésének stabilitása, ennek tőzsdei, világpiaci ára. Európa árukukoricaföldjei jellemzően nem öntözöttek, erősen ki vannak téve a klimatikus hatásoknak.
  • 5. A szektor eredményére természetesen az energiaárak alakulása is kihat.

Ugyanakkor az izocukorgyártás előnye a kristálycukoréval szemben, hogy egyszerre több szegmenst is képes kiszolgálni egy ilyen gabonafeldolgozó. Nemcsak az élelmiszeriparban, hanem gyógyszer- és kozmetikai iparban, a fermentációs iparban és a takarmánygyártásban is érdekeltek, hiszen a 250 ezer tonnányi főtermék mellett 420 ezer hektoliter 96-99 százalékos alkohol és 130-140 ezer tonna takarmány-alapanyag (CGF, glutén és csíra) is keletkezik, vagyis diverzifikált maga a termelési szerkezet is, ami csökkenti a gyár piaci ármozgásokkal szembeni kitettségét. Mivel a versenytársak is ugyanezekkel a piaci hatásokkal szembesülnek, ezért a versenyt lényegében a költséghatékonyabb működés, a gyorsabb piacszerzés és a diverzifikált vevői kör (kis és nagy felvevők megléte) döntheti el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?