Javul az európai búza versenyképessége, lendületben az export

agrarszektor.hu
Európa állandó árversenyben van Oroszországgal, amit fél éven keresztül lehetetlen volt megnyernie az itteni magas árak miatt. Ahogy csökkennek az orosz készletek, úgy válik egyre elérhetőbbé az öreg kontinens áruja a legfontosabb célpiacokon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2018/19-es gazdasági év első felében túl magasnak bizonyultak az uniós búzaárak, így inkább a Fekete-tengeri áru mozgott a piacon. Júliustól decemberig valósággal agyonnyomta az európai kínálatot az oroszok rekord mennyiségű exportja. Az unió búzaárai normál esetben kissé magasabbak, mint a keleti árué, főként az utóbbi két évben, amióta Oroszország extrém sok búzát termel. Ám az elmúlt hónapokban csökkentek Moszkva készletei, így a Fekete-tengeri árak is emelkedésnek indultak.

Ez azt jelenti, hogy az európai termés ismét versenyképessé vált, főként, hogy az utóbbi időben az EU portékája olcsóbb lett, és versenytársához mérten 2016 óta a legkedvezőbb árszintet érte el a piacon.

Ritka pillanat: olcsóbb az uniós búza, mint az oroszoké

Mindez perdöntő a külpiacokért vívott versenyben. Azokban a hónapokban, amikor az uniós búza jelentős árhátrányban van az oroszországival szemben, a közösség havi exportmennyisége gyakran  a 2 millió tonnát sem éri el. Ezzel ellentétben, amikor az EU búzaárai megegyeznek vele vagy kedvezőbbek, mint a keleti versenytársé, megugrik a kiszállított gabona mennyisége. 2016-ban például a havonta exportált búzamennyiség jóval 3 millió tonna felett volt. Az amerikai agrárminisztérium (USDA) most is arra számít, hogy az unió exportjának üteme emelkedni fog, és a gazdasági év végére eléri a prognosztizált 238 millió tonnát.

Most, hogy Európa versenyképes áron kínálja a terményt, megnő a jelentőssége Afrika és a Közel-Kelet importra szoruló országaiban. Egyiptom, amelyik a világ legnagyobb búzaimportőre, eddig az orosz búzát részesítette előnyben a kormányzati tendereken, most azonban az európai gabona felé fordult. Az ország elsősorban francia és román árut keres azok olcsósága miatt (ami a tengeri kikötőknek köszönhető). Az európai búza a szubszaharai régióban, például Kenyában és Nigériában is vonzóvá vált. A többi fontos afrikai vásárló - Algéria, Marokkó és Szaúd-Arábia - pedig eddig is, és ezután is az EU fő vásárlói lesznek az elkövetkező hónapokban - összegez az USDA.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?