2020. február 20. csütörtök Aladár, Álmos

Hírek - Piac

Javul az európai búza versenyképessége, lendületben az export

Európa állandó árversenyben van Oroszországgal, amit fél éven keresztül lehetetlen volt megnyernie az itteni magas árak miatt. Ahogy csökkennek az orosz készletek, úgy válik egyre elérhetőbbé az öreg kontinens áruja a legfontosabb célpiacokon.
 
 

A 2018/19-es gazdasági év első felében túl magasnak bizonyultak az uniós búzaárak, így inkább a Fekete-tengeri áru mozgott a piacon. Júliustól decemberig valósággal agyonnyomta az európai kínálatot az oroszok rekord mennyiségű exportja. Az unió búzaárai normál esetben kissé magasabbak, mint a keleti árué, főként az utóbbi két évben, amióta Oroszország extrém sok búzát termel. Ám az elmúlt hónapokban csökkentek Moszkva készletei, így a Fekete-tengeri árak is emelkedésnek indultak.

Ez azt jelenti, hogy az európai termés ismét versenyképessé vált, főként, hogy az utóbbi időben az EU portékája olcsóbb lett, és versenytársához mérten 2016 óta a legkedvezőbb árszintet érte el a piacon.
Ritka pillanat: olcsóbb az uniós búza, mint az oroszoké

Mindez perdöntő a külpiacokért vívott versenyben. Azokban a hónapokban, amikor az uniós búza jelentős árhátrányban van az oroszországival szemben, a közösség havi exportmennyisége gyakran  a 2 millió tonnát sem éri el. Ezzel ellentétben, amikor az EU búzaárai megegyeznek vele vagy kedvezőbbek, mint a keleti versenytársé, megugrik a kiszállított gabona mennyisége. 2016-ban például a havonta exportált búzamennyiség jóval 3 millió tonna felett volt. Az amerikai agrárminisztérium (USDA) most is arra számít, hogy az unió exportjának üteme emelkedni fog, és a gazdasági év végére eléri a prognosztizált 238 millió tonnát.

Most, hogy Európa versenyképes áron kínálja a terményt, megnő a jelentőssége Afrika és a Közel-Kelet importra szoruló országaiban. Egyiptom, amelyik a világ legnagyobb búzaimportőre, eddig az orosz búzát részesítette előnyben a kormányzati tendereken, most azonban az európai gabona felé fordult. Az ország elsősorban francia és román árut keres azok olcsósága miatt (ami a tengeri kikötőknek köszönhető). Az európai búza a szubszaharai régióban, például Kenyában és Nigériában is vonzóvá vált. A többi fontos afrikai vásárló - Algéria, Marokkó és Szaúd-Arábia - pedig eddig is, és ezután is az EU fő vásárlói lesznek az elkövetkező hónapokban - összegez az USDA.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu