2020. július 16. csütörtök Valter

Hírek - Piac

Kartelleztek a növényvédőszer-forgalmazók

A gyanúba keveredett növényvédőszer-forgalmazók közül csak kettő vállalta fel a nyilvánosságot, ezek a legnagyobbaknak közé tartoznak Európában. A nyomozás csaknem egy évtizedet ölel fel, tehát nem az utóbbi évek értékesítési nehézségeit próbáltak ármegállapodásokkal ellensúlyozni a kereskedők.
 
 

A német versenyjogi hivatal 2015 óta nyomoz olyan kartellgyanús megállapodások ügyében, amelyek nem kevesebb, mint 13 piaci szereplőt érintenek a növényvédőszer-forgalmazásban. A vizsgálódás egészen a 2000-es évig nyúlik vissza, tehát nem az utóbbi évek értékesítési nehézségeit próbáltak ármegállapodásokkal ellensúlyozni a kereskedők.

Az építő- és energiaiparban is tevékeny, a mezőgazdaság minden szegmensében jelenlévő BayWa most megegyezésre jutott és a hatósággal: a bajor konszern kivásárolta magát a kartelleljárásból - írja a topagrar.com. A kereskedő óriáscég 68,6 millió eurót (22,6 milliárd forintot)  fizet, ha eltekintenek az időrabló vizsgálattól. Hogy fizetési kötelezettségét teljesíthesse, néhány részvénytől meg kell válnia a cégnek, ennek ellenére a vezetőség azzal számol, hogy 2019 még mindig jobb üzemi eredményt hozhat, mint 2018.

A további érintett cégek közül csak egy vállalta fel a nyilvánosságot, ez az Agravis Raiffeisen AG, ahol szintén többször is házkutatást tartottak a nyomozók.

A BayWa ellen legutóbb 2018-ban zártak le egy eljárást, ennek során a mezőgépek forgalmi árát vizsgálták kartellgyanú miatt.

Címlapfotó: shutterstock

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu