2020. július 13. hétfő Jenő

Hírek - Piac

Kína egyetlen év alatt 7,5 százalékkal növelte saját szójatermelését

Sok támogatással, de sikerült jelentősen növelni a szója hazai termelését Kínában. Az import szintje olyan mélyre süllyedhet idén, amit 4 éve láttak utoljára. Ehhez az is hozzájárul. hogy a belső felhasználás is nagyot esett.
 
 

Kína szójaimportja a 2019/20-as gazdasági évben 80 millió tonnára csökkenhet a sertésállomány drasztikus zsugorodása miatt. Csökken a szójadara felhasználása is, ami 2019/20-ban már csak 62 millió tonnára tehető. Az import csökkenéséhez az is hozzájárul, hogy a kínai kormány erőteljesen támogatja a szójatermő terület bővítését, ami így már eléri a 9 millió hektárt. A szója ugyanis a támogatásokkal együtt már több jövedelmet hoz a gazdák számára Kína legnagyobb termelő régióiban, mint ami a kukoricával elérhető.

Az idei év eddig kitűnően alakult a növény szempontjából, az állományok "jó" állapotminősítést kaptak. Ai termést 17,1 millió tonnára várják, ez 1,2 millió tonnával haladja  meg a tavalyit. A növekedés 7,5 százalékos, azaz jelentős. Az USDA piaci elemzésében megjegyzi: noha csökken Kína szójaigénye és nő a belső termelés, az import továbbra is fontos szerepet játszik az ország életében. De tény, ami tény: a 80 millió tonnás szójaimport 2015 óta a legalacsonyabb lehet .

Eközben a Kanadából behozott repcemag mennyisége is 3,9 millió tonnára csökkenhet, ami nagy esés a tavalyi 4,7 millió tonna után. Az Ukrajbából importált napraforgódara mennyisége viszont a 900 ezer tonnás szinten maradhat az USDA szerint. Mivel az olajütők szűkölködnek az alapanyagban, Kína a nemzetközi piacról kényszerül több növényi olajat venni, leginkább pálmaolajból vásárolhat többet (+8%).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu