2021. szeptember 17. péntek Zsófia

Hírek - Piac

LMP: Simicska cégei máris bőven részesedtek a paksi álomprojektből

Az LMP úgy látja, hogy az újabb paksi atomerőművi blokkok építése jelenleg nem szükséges, ezzel foglalkozni felesleges, sőt, káros. A párt MTI-nek eljuttatott szerdai közleménye szerint a további atomerőművi blokkok építése az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások térnyerése "ellen dolgozik", miközben "közpénzek milliárdjai folyhatnak el Fidesz-közeli cégeknek".
 
 

Rámutattak, a bővítés költsége 3000 milliárd forint, a magyar GDP 10 százaléka. Megjegyezték: "erre az Orbán-kormány által bóvlikötvény kategóriába sodort hazánk soha nem fog hitelt kapni".

Eközben a megújuló energiaforrások fejlesztésére vagy a hazai foglalkoztatást érdemben növelő energiahatékonysági beruházásokra néhány milliárd forintot szán csak a kormány - tették hozzá. Megemlítették, hogy az atomenergia költsége egyre nő, míg a megújuló energia költsége rohamosan csökken, a következő tíz évben pedig nincs döntéskényszer, ezért meg kellene várni, "mire jut Németország vagy az atomerőművek végleges kivezetése mellett döntő számos más állam".

Úgy fogalmaztak: "a paksi bővítés 'Fideszgazdasági' szempontból valóban kiemelt jelentőségű beruházás, amely kellően nagy és kellően kontrollálható. Simicska Lajos cégei máris több mint félmilliárd forinttal részesedtek az álomprojektből".

A kormányszóvivői iroda szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kormánybizottságot állít fel a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére a kormány, a bizottság további két tagja Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A közlemény szerint a kormány a paksi atomerőmű telephelyén létesítendő új atomerőművi blokk (blokkok) megvalósítását a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges beruházásnak tekinti.

 

forrás: MTI/Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu