2019. október 21. hétfő Orsolya

Hírek - Piac

Már kétmilliárd dolláros kártérítésről beszélnek - Hogy nyúlhatott ennyire mellé a Bayer?

Kétmilliárd dolláros kártérítési igénnyel szembesült tegnap a kaliforniai bíróságon a Monsanto totális gyomirtója miatt a Bayer. Úgy tűnik, a világ egyik legerősebb vegyipari konszernje valamit nagyon benézett, amikor az amerikai konkurens felvásárlása mellett döntött.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A Pilliod házaspár évtizedeken át használta a Monsanto Roundup nevű, széles körben ismert, glifozátalapú totális gyomirtóját, és erre vezetik vissza nyirokcsomórákjukat. A 70 évesnél öregebb pár követelése a vádirat szerint egymilliárd dollár volt, most azonban már kétmilliárd dolláros büntetésről szólnak a hírek. Ez az összeg a kártérítési pereiről híres amerikai igazságszolgáltatásban is extrém magasnak számít, a Bayer életében pedig elviselhetetlen tehernek bizonyulhat - írja a handelsblatt.com.

Parlagfüves tarló: tipikusan glifozátot igénylő helyzet

Noha az eljárás során ez az összeg a felére is lecsökkenhet - ahogy az az eddigi perekben is történt -, még mindig óriási summáról van szó. A Bayer tavaly vásárolta meg amerikai konkurensét 60 milliárd euróért, azaz 67,4 milliárd dollárért. Úgy tűnik, teljesen alábecsülte a kártérítési perekkel járó rizikót. Az első két perben ugyan még "csak" 80 millió dollárt kellett a Bayernek kifizetnie, most azonban nagyságrendileg más a helyzet, milliárdokról van szó.

Ha a most kinéző büntetés mellé hozzávesszük azt is, hogy további 13.000 per van folyamatban ugyanebben a kérdésben, akkor a legoptimistább verzióban is elvérzik a cég. Elég, ha a felpereseknek csak 10 millió dollárt ítélnek meg fejenként, már az is 130 milliárd dollárt jelentene. Ez éppen a duplája annak, amennyit a Bayer a Monsantóért adott.

Hogy lehetséges az, hogy egy ilyen óriáscég, amelyik hosszú évekre visszanyúló tapasztalatokkal rendelkezik az USA piacán, ennyire benézni a helyzetet? A megítélt összeg azért növekedett meg ennyire, mert a bíróság nemcsak azt látta igazolva, hogy van összefüggés a rák és a glifozát között, hanem azt is, hogy a Monsanto nem tett meg mindent az összefüggés kiderítéséért, sőt, éppenséggel gátolta azt. Vajon tudta ezt a Bayer? Vélhetőleg nem tudtak azon újságírók és politikusok listájáról, akikkel a Monsanto kommunikációs részlege "jóban volt", ahogy arról sem, hogy megpróbáltak befolyásolni egyes kutatókat a tanulmányok végkövetkeztetéseiben - írja a handelsblatt.com.

A Bayer ugyan nem tehet a Monsanto korábbi hibáiról, most nem sok választása maradt:

1. megpróbálhatja megvédeni a Monsantót, és/vagy

2. maga is kártérítést követel azoktól, akik a cég megvásárlása előtt annak értékelését elvégezték, amibe beleértendő a jogi rizikók helyes felmérése is. Valaki ugyanis óriásit tévedett.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu